Prima pagină » Sanatate » Vânătăi pe corp. În ce situații sunt afectate vasele capilare?

Vânătăi pe corp. În ce situații sunt afectate vasele capilare?

05 oct. 2022, 09:49,
BZI.ro, în Sanatate

Apariția unor vânătăi pe corp sunt rezultatul deteriorării capilarelor situate sub piele. Mecanismul formării lor este simplu. O persoană s-a lovit, capilarele au de suferit, sângele care s-a vărsat din ele a format un hematom subcutanat, astfel se formează o vânătaie. Dacă nu ați suferit o lovitură, dar există un hematom, atunci capilarele au fost deteriorate dintr-un motiv diferit.

Dacă vânătăile apar în mod regulat fără motiv, atunci capilarele suferă din cauza unor defecțiuni interne sistemice în organism. Specialiștii au colectat 7 cazuri cele mai frecvente care explică apariția unor vânătăi din senin pe piele. Pentru a nu rata momentul declanșării unei boli cu adevărat grave, este important să luați în considerare cu atenție hematoamele, a căror origine nu este clară. Urmăriți cum se comportă vânătăile în următoarele zile. Dacă acestea nu se vindecă, cresc în dimensiune sau apar noi vânătăi inexplicabile, este necesar să consultați cât mai curând un terapeut.

medic care indica cu degetul spre o vanataie de pe mana unei persoane

Dacă vânătăile apar în mod regulat fără motiv, atunci capilarele suferă din cauza unor defecțiuni interne sistemice în organism

Vânătăi pe corp. Cele mai frecvente cazuri care explică apariția de hematoame pe piele

Unele vitamine, de exemplu, K și B12, sunt în mare măsură responsabile pentru compoziția sângelui și capacitatea acestuia de a se coagula. Vitamina C este necesară pentru rezistența pereților vaselor de sânge, inclusiv a celor mai mici capilare. Zincul și fierul sunt elemente necesare pentru vindecarea rapidă a diferitelor leziuni, inclusiv a celor capilare. Bioflavonoidele afectează și starea pereților capilari.

Cu o deficiență a acestor substanțe, vânătăile apar mult mai ușor și mai des decât de obicei. Vasele devin casante și fragile, iar organismul nu are suficientă forță pentru a bloca rapid sângerarea.

 

vanataie pe mana unei persoane

Analgezicele populare, ibuprofenul și aspirina, subțiază sângele și îi afectează capacitatea de a coagula

Stresul asociat cu exercițiile fizice poate provoca ruperea vaselor de sânge. Acest lucru se aplică și capilarelor de sub pielea membrelor și a trunchiului. Astfel încât vânătăile de pe corp pot apărea în urma unor exerciții de fitness.

Analgezicele populare, ibuprofenul și aspirina, subțiază sângele și îi afectează capacitatea de a coagula. Același lucru este valabil pentru apariția unor vânătăi inexplicabile pe corp. Acestea pot apărea și după luarea unor suplimente precum este uleiul de pește.

Usturoiul, bătrânețea și diabetul zaharat provoacă coagularea slabă a sângelui și apariția vânătăilor

Este bine să știi că chiar și usturoiul, dacă este folosit cu moderație, poate provoca coagulare slabă a sângelui. Și aceasta este o cale directă către formarea de hematoame destul de extinse, chiar și în urma unor mici lovituri.

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea devine mai subțire. Schimbările provocate de înaintarea în vârstă și îmbătrânirea pielii provoacă apariția unor vânătăi pe piele. Din această cauză, chiar și hematoamele mici, pe care nu le-ai fi observat în tinerețe, încep să se evidențieze clar prin piele. Modificările afectează și vasele. Acestea devin mai fragile și se rup ușor de la leziuni minore.

vanataie pe corpul unei persoane

Este bine să știi că chiar și usturoiul, dacă este folosit cu moderație, poate provoca coagulare slabă a sângelui

Un exemplu evident de astfel de modificări este o boală numită purpură senil. Purpura senilă este de obicei însoțită de apariția vânătăilor.

Diabetul nu se referă doar la nivelul zahărului din sânge. Această tulburare metabolică afectează întregul organism, inclusiv circulația sanguină. În timpul dezvoltării bolii vasele devin mai fragile, sângele se coagulează mai greu, iar vânătăile apar, se pare, chiar și dintr-o suflare de vânt.

Apariția și dezvoltarea trombofiliei sau altor boli ereditare sau dobândite pe parcursul vieții pot provoca vânătăi pe corp. Unele persoane suferă de acest simptom în cazul manifestării unei boli oncologice. În special, vorbim despre leucemie. Unul dintre primele simptome ale acestei boli este apariția vânătăilor de origine necunoscută pe o mare parte a suprafeței pielii. Acest lucru este cauzat de o deteriorare accentuată a coagulării sângelui.

o vanataie pe mana unei persoane

Unele vitamine, de exemplu, K și B12, sunt în mare măsură responsabile pentru compoziția sângelui și capacitatea acestuia de a se coagula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *