Prima pagină » Lifestyle » Vânătăi frecvente: de unde provin și ce să ar trebuii sa faci
Vânătăi frecvente: de unde provin și ce să ar trebuii sa faci

Vânătăi frecvente: de unde provin și ce să ar trebuii sa faci

14 oct. 2020, 15:04,
în Lifestyle

Căderea pe patinoar,  ieșirea neglijentă de la masă – există sute de situații în care puteți obține o vânătăi. Dar dacă există hemoragii, dar nu există răni? Când ar trebui să fii nervos?

De unde provin vânătăile?

Vânătăile la o persoană sănătoasă apar cel mai adesea din cauza unei lovituri sau a unui alt impact fizic asupra țesuturilor moi (de exemplu, dacă ciupiți degetul). Ca urmare a rănirii, vasele mici sunt deteriorate sub piele, sângele din ele intră în țesuturile moi, formând un hematom – sângerare subcutanată. Pentru a o opri, corpul eliberează hemoglobina, o proteină care transportă oxigenul către organe și țesuturi. Apropo, datorită lui, culoarea originală a pagubelor este roșu-violet. Hemoglobina suplimentară este distrusă. Culoarea vânătăii se schimbă – de la roșu la albastru-violet, apoi la galben, maro și așa mai departe până când este complet absorbită. Schimbarea culorii se datorează elementelor conținute în sânge.

Vânătăile care apar fără impact fizic ar trebui considerate o abatere de la normă.

Vânătăile nu trebuie să apară:

  • cu impact fizic minor (dacă apar vânătăi din strângerea ușoară a încheieturilor – aceasta nu este norma);
  • cu sarcini de putere, dacă urmați tehnica de exercițiu;
  • cu tensiune arterială ridicată – în acest caz, sunt adesea prescrise diluanți de sânge, dar chiar și cu tensiune arterială ridicată (260), nu ar trebui să apară sângerări subcutanate.

Când să fii alert

În primul rând, merită să trageți alarma dacă vânătăile nu au apărut din cauza impactului fizic (mai ales dacă există multe astfel de vânătăi). O culoare, dimensiunea, forma și locația neobișnuite ar trebui să fie alertate: de exemplu, toate vânătăile apar doar pe membre. O astfel de educație necesită sfatul unui terapeut sau medic generalist. Mai ales dacă sângerarea subcutanată este însoțită de vedere încețoșată și tulburări de coordonare.

Ce boli pot provoca vânătăile

Cele mai comune cauze ale echimoze – lipsa de rutin si vitamina C . Odată cu deficiența lor, puterea vaselor scade și în unele locuri pot apărea vânătăi. De exemplu, lipsa rutinei duce la o întrerupere a producției de colagen, respectiv vasele devin mai fragile, permeabilitatea lor crește: stoarcerea obișnuită a mâinii poate duce la vânătăi.

Tendința de hemoragie subcutanată la fete poate fi asociată cu utilizarea contraceptivelor hormonale.

Un alt motiv – lipsa de vitamina K. Fără aceasta, procesele de coagulare a sângelui se înrăutățesc.

Mai puțin frecvent, vânătăile sunt asociate cu boli. De exemplu, în cazul vasculitei hemoragice, corpul începe să producă anticorpi împotriva propriilor vase, în urma cărora pereții vaselor sunt distruși. Hemoragiile mici pot apărea atât în extremități, cât și în zona organelor interne. Un provocator poate fi o infecție cronică sau utilizarea prelungită a antibioticelor.

Există boli care sunt asociate cu disfuncția trombocitelor – celulele responsabile de coagularea sângelui. Motivul este fie lipsa lor, fie o perturbare a muncii lor.

În plus, pacientul poate avea o deficiență a unor factori de coagulare, acest lucru se întâmplă, de exemplu, cu hemofilie . Cu toate acestea, astfel de boli sunt caracterizate de hemoragii mari (de exemplu, la nivelul articulațiilor) și, de regulă, sunt depistate în copilărie.

Boala Randu-Osler poate fi implicată în vânătăi . Aceasta este o încălcare a structurii coroidei, ca urmare a cărei pete de sânge mici, asemănătoare stelelor, se pot forma sub piele. Aceste stele pot fi un simptom al varicelor .

Uneori vânătăile sunt un simptom al cancerului (cum ar fi leucemia) și al perturbărilor hormonale . Vânătăile pot fi cauzate de utilizarea regulată a medicamentelor cu steroizi , care sunt utilizate pentru tratarea bolilor autoimune.

Hematoamele pot apărea și în caz de reumatism, rinichi și boli de sânge .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`