Prima pagină » Lifestyle » Vânătăi frecvente: de unde provin și ce să ar trebuii sa faci
Vânătăi frecvente: de unde provin și ce să ar trebuii sa faci

Vânătăi frecvente: de unde provin și ce să ar trebuii sa faci

14 oct. 2020, 15:04,
în Lifestyle

Căderea pe patinoar,  ieșirea neglijentă de la masă – există sute de situații în care puteți obține o vânătăi. Dar dacă există hemoragii, dar nu există răni? Când ar trebui să fii nervos?

De unde provin vânătăile?

Vânătăile la o persoană sănătoasă apar cel mai adesea din cauza unei lovituri sau a unui alt impact fizic asupra țesuturilor moi (de exemplu, dacă ciupiți degetul). Ca urmare a rănirii, vasele mici sunt deteriorate sub piele, sângele din ele intră în țesuturile moi, formând un hematom – sângerare subcutanată. Pentru a o opri, corpul eliberează hemoglobina, o proteină care transportă oxigenul către organe și țesuturi. Apropo, datorită lui, culoarea originală a pagubelor este roșu-violet. Hemoglobina suplimentară este distrusă. Culoarea vânătăii se schimbă – de la roșu la albastru-violet, apoi la galben, maro și așa mai departe până când este complet absorbită. Schimbarea culorii se datorează elementelor conținute în sânge.

Vânătăile care apar fără impact fizic ar trebui considerate o abatere de la normă.

Vânătăile nu trebuie să apară:

  • cu impact fizic minor (dacă apar vânătăi din strângerea ușoară a încheieturilor – aceasta nu este norma);
  • cu sarcini de putere, dacă urmați tehnica de exercițiu;
  • cu tensiune arterială ridicată – în acest caz, sunt adesea prescrise diluanți de sânge, dar chiar și cu tensiune arterială ridicată (260), nu ar trebui să apară sângerări subcutanate.

Când să fii alert

În primul rând, merită să trageți alarma dacă vânătăile nu au apărut din cauza impactului fizic (mai ales dacă există multe astfel de vânătăi). O culoare, dimensiunea, forma și locația neobișnuite ar trebui să fie alertate: de exemplu, toate vânătăile apar doar pe membre. O astfel de educație necesită sfatul unui terapeut sau medic generalist. Mai ales dacă sângerarea subcutanată este însoțită de vedere încețoșată și tulburări de coordonare.

Ce boli pot provoca vânătăile

Cele mai comune cauze ale echimoze – lipsa de rutin si vitamina C . Odată cu deficiența lor, puterea vaselor scade și în unele locuri pot apărea vânătăi. De exemplu, lipsa rutinei duce la o întrerupere a producției de colagen, respectiv vasele devin mai fragile, permeabilitatea lor crește: stoarcerea obișnuită a mâinii poate duce la vânătăi.

Tendința de hemoragie subcutanată la fete poate fi asociată cu utilizarea contraceptivelor hormonale.

Un alt motiv – lipsa de vitamina K. Fără aceasta, procesele de coagulare a sângelui se înrăutățesc.

Mai puțin frecvent, vânătăile sunt asociate cu boli. De exemplu, în cazul vasculitei hemoragice, corpul începe să producă anticorpi împotriva propriilor vase, în urma cărora pereții vaselor sunt distruși. Hemoragiile mici pot apărea atât în extremități, cât și în zona organelor interne. Un provocator poate fi o infecție cronică sau utilizarea prelungită a antibioticelor.

Există boli care sunt asociate cu disfuncția trombocitelor – celulele responsabile de coagularea sângelui. Motivul este fie lipsa lor, fie o perturbare a muncii lor.

În plus, pacientul poate avea o deficiență a unor factori de coagulare, acest lucru se întâmplă, de exemplu, cu hemofilie . Cu toate acestea, astfel de boli sunt caracterizate de hemoragii mari (de exemplu, la nivelul articulațiilor) și, de regulă, sunt depistate în copilărie.

Boala Randu-Osler poate fi implicată în vânătăi . Aceasta este o încălcare a structurii coroidei, ca urmare a cărei pete de sânge mici, asemănătoare stelelor, se pot forma sub piele. Aceste stele pot fi un simptom al varicelor .

Uneori vânătăile sunt un simptom al cancerului (cum ar fi leucemia) și al perturbărilor hormonale . Vânătăile pot fi cauzate de utilizarea regulată a medicamentelor cu steroizi , care sunt utilizate pentru tratarea bolilor autoimune.

Hematoamele pot apărea și în caz de reumatism, rinichi și boli de sânge .

 

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Scandalul PSD-PNL a ajuns la etapa "amante" şi "ciumpalaci". Miza tăierilor anunţate de Bolojan
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
Facturi noi, reguli vechi. Piața energiei electrice nu s-a schimbat. Explicația furnizorilor
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025