ONU avertizează cum fenomenele petrecute în ultima vreme au afectat calitatea aerului. Astfel, valurile de caniculă şi incendiile de vegetaţie care au devenit mai frecvente, mai intense şi mai îndelungate sub efectul schimbărilor climatice, au degradat calitatea aerului, afectând sănătatea oamenilor.
La ceasta concluzie se adauga şi noul raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), agenţie specializată a ONU, care precizează că o dinamică de intensificare reciprocă între poluare şi încălzirea globală va provoca un ”penalti climatic”, în urma căreia vor avea de suferit milioane de persoane.
Raport al ONU privind calitatea aerului
Buletinul anual al OMM, ramura specializată ONU, privind calitatea aerului şi climei se concentrează în special asupra impactului gazelor degajate de incendiile forestiere din anul 2021 când, la fel ca în 2020, căldura şi seceta au exacerbat propagarea incendiilor de pădure în vestul Americii de Nord şi în Siberia, provocând o creştere considerabilă a nivelurilor de particule fine (PM 2.5) nocive pentru sănătate.
”Potrivit estimărilor, chiar dacă emisiile sunt reduse, încălzirea planetei va provoca o sporire a incendiilor de pădure şi a poluării atmosferice pe care acestea o cauzează”, a explicat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.
În cadrul unui comunicat, secretarul general Taalas subliniază că acest fenomen va avea efecte asupra sănătăţii umane, dar va afecta de asemenea ecosistemele întrucât poluanţii atmosferici se depun pe suprafaţa Terrei.
”Am observat acest proces în timpul caniculelor care au lovit Europa şi China anul acesta, când condiţiile atmosferice stabile, o expunere puternică la soare şi vânturile reduse au favorizat un nivel de poluare ridicat”, a precizat el.
De asemenea, conform observaţiilor, la scară planetară suprafaţa anuală totală pârjolită arată o tendinţă în scădere în decursul ultimelor decenii, graţie diminuării numărului de incendii în savane şi preerii. Cu toate acestea, pe scară continentală, anumite regiuni marchează tendinţe în creştere, în special zone din vestul Americii de Nord, Amazonia şi Australia.
În acest context vine și informarea Agenției pentru Protecția Mediului Iași privind evoluţia nivelului concentraţiilor la indicatorul PM10 măsurat in staţiile de monitorizare din cadrul reţelei automate de către APM Iaşi începând cu data de 23.08.2022.
Încălzirea globală intensifică episoadele de poluare
Totodată, incendii forestiere intense au dus la concentraţii anormal de ridicate de particule PM 2.5 în Siberia, Canada şi vestul Statelor Unite în iulie şi august 2021. În Siberia orientală, aceste concentraţii au atins niveluri care nu au mai fost ”niciodată înregistrate anterior”, potrivit OMM, în principal din cauza temperaturilor deosebit de ridicate şi a secetei din sol.
În ceea ce priveşte situaţia de anul acesta, este un ”preambul a ceea ce ne rezervă viitorul, întrucât o nouă creştere a frecvenţei, intensităţii şi a duratei valurilor de căldură sunt îngrijorătoare”, conform declaraţiei lui Taalas.
Această evoluţie a poluării ar putea în continuare să degradeze calitatea aerului sub efectul unui fenomen denumit ”penalti climatic”. Acest termen desemnează efectul amplificator pe care schimbările climatice îl exercită asupra producţiei de ozon la nivelul solului şi care afectează în mod negativ aerul pe care îl respirăm.
Aşadar, încălzirea globală, care intensifică episoadele de poluare cu ozonul de suprafaţă, ar putea avea efecte nocive asupra sănătăţii a milioane de persoane.
De asemenea, și specialistul în mediu, Silviu Gurlui, trage un semnal de alarmă în legătură cu poluarea cu plastic.
Cu toate acestea, avertismentul ONU privind calitatea aerului anunță că milioane de oameni vor avea de suferit.