Prima pagină » National » Valul mare de refugiaţi din Ucraina ar putea rechema rezerviştii din MAI în activitate – DOCUMENT

Valul mare de refugiaţi din Ucraina ar putea rechema rezerviştii din MAI în activitate – DOCUMENT

23 mart. 2022, 17:33,
în National

Ministerul Afacerilor Interne anunță într-o adresă posibilitatea de a rechema în activitate sau a reîncadra, fără concurs, cadre militare sau polițiști care au trecut în rezervă sau cărora le-au încetat raporturile de serviciu. Solicitarea apare în contextul în care Româna se confruntă cu un val de refugiați din Ucraina.

„Având în vedere intrarea în vigoare a OUG nr. 20/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară , în contextul situației care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina, unitățile Ministerului Afacerilor Interne pot rechema în activitate / reîncadra, fără concurs, cadre militare / polițiști care au trecut în rezervă/cărora le-au încetat raporturile de serviciu”, se arată în document.

Adresa a fost trimisă mai multor structuri din subordinea MAI.

Cum pot fi chemați cetățenii în armată

Art. VII – Legea 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare se modifică și completează:

Art. 3, alin 5.1 ”La instituirea stării de urgență și a stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare și a stării de război, rezerviștii sunt mobilizați și/sau concentrați potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale”.

Art. 3 alin 6 ”Perioada de timp în care o persoană îndeplinește serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrată sau mobilizată constituie vechime în serviciu ori vechime în muncă, precum și stadiu de cotizare la sistemul public de asigurări sociale”. Excepție, elevii liceelor și colegiilor militare.

Art. 7, alin. 3 ”Cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt considerați cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetățenii încorporabili, recruții, precum și cetățenii români bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 63 de ani”.

Art. 8.1 ”Cetățeni încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii au obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare.

Prin excepție, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de imobilizare sau a stării de război, cetățenii încorporabili cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, în vederea îndeplinirii serviciului militar.

Prin excepție, instituirea stării de urgență, a stării de asediu ori la declararea stării de imobilizare sau a stării de război, rezerviștii voluntari și rezerviștii din rezerva operațională cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale în termen de maximum 5 zile de la data notificării, pentru cei plecați în țări din Europa, respectiv 15 zile calendaristice de la data notificării, pentru cei plecați în țări din afara Europei.

Prin notificarea persoanelor menționate se înțelege înștiințarea oficială scrisă, la domiciliul din România, prin ordin de chemare, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare sau la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, în vederea îndeplinirii serviciului militar.

Cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu au domiciliul în țară, precum și persoanele prevăzute mai sus care nu au putut fi notificate au obligația ca, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare totală sau a stării de război, precum și a decretului Președintelui României privind instituirea stării de asediu sau declararea stării de mobilizare, să contacteze centrul militar din raza unității teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu”.

Art. 8.2 ”În situația în care, pe timpul stării de mobilizare sau a stării de război, resursele umane ale fortelor destinate apărării naționale nu pot fi asigurate cu cetățeni încorporabili, pot fi chemați, pentru îndeplinirea serviciului militar activ, cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, alții decât cetățenii încorporabili, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 7, art. 22 şi art. 25-35.

În funcţie de situația operativă concretă, Ministerul Apărării Naționale și celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securității naționale propun Consiliului Suprem de Apărare a Țării punerea în aplicare a prevederilor alin. (1).

Durata serviciului militar activ pentru cetățenii menționați cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare este de 6 luni pentru toate armele, începând cu data luării în evidență la unitate. La încheierea acestei perioade, aceștia pot fi trecuți în rezervă și trimiși la domiciliu sau li se poate prelungi executarea serviciului militar activ cu cel mult 6 luni, astfel:

  • pentru primele 3 luni, prin ordin al conducătorului instituției cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale
  • pentru următoarele 3 luni, prin hotărâre a Guvernului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`