Prima pagină » National » Valul de frig care s-a năpustit asupra României va mai persista câteva zile. Avertismentul dur făcut de meteorologi

Valul de frig care s-a năpustit asupra României va mai persista câteva zile. Avertismentul dur făcut de meteorologi

19 ian. 2021, 19:51,
Bianca Rebegea, în National

Meteorologii ne avertizează că valul de frig, care s-a năpustit asupra României, va mai persista câteva zile. După ce gerul a pus stăpânire pe aproape toată țara, urmează o perioadă în care poleiul se va depune pe suprafețe restrânse și vor exista precipitaţii sub formă de lapoviţă. În zonele montane, vântul va sufla cu putere.

Dinu Mărăşoiu, de la Administraţia Naţională de Meteorologie, a explicat la Antena 3 ce se va întâmpla în perioada următoare.

”În noaptea care urmează, treptat, precipitațiile sunt și sub formă de lapoviță sau ploaie și pe arii restrânse se depune polei. În vestul țării, de asemenea, vântul prezintă intensificări la munte, cu viteze în general de 50-70 km/h, iar pe crestele înalte, chiar viteze de 80-90 km/h, acolo viscolind ninsoarea și spulberând ninsoarea.

Miercuri, zi marcată de ger, dar numai pe arii restrânse. Avertisment dur ANM

„Astăzi, vremea se menține deosebit de rece, maximele rămânând preponderent negative, iar la noapte, precum și în dimineața zilei de miercuri, 20 ianuarie, așteptăm să mai fie ger, dar numai pe arii restrânse’”, a completat Dinu Mărășoiu, ANM.

Meteorologii avertizează că valul de frig care s-a năpustit asupra României va mai persista câteva zile. Cu toate acestea , de miercuri, 20 ianuarie, vremea se va mai încălzi, astfel că, temperaturile vor ajunge până la 10 grade Celsius la finalul acestei săptămâni.

ANM: Mai avem de traversat încă o noapte foarte rece

Vești bune! Vremea se îmbunătățește, iar finalul săptămânii va aduce temperaturi maxime în jur de 10 grade.

”Mai avem de traversat încă o noapte foarte rece, cu temperaturi izolat sub – 18 grade în Maramureş, Transilvania şi în nordul şi centrul Moldovei, o temperatură minimă de -13 grade şi în zona preorăşenească a Capitalei.

De marţi, temperatura va fi în creştere, în noaptea de marţi spre miercuri, doar izolat va mai coborî temperatura în jur de -10 grade pe suprafeţe restrâns, în Muntenia, în estul Transilvaniei sau în Moldova, iar de miercuri vom avea temperaturi pozitive, ziua, în întreaga ţară.

Miercuri sunt estimate temperaturi maxime între 1 şi 7 grade, dar vom vedea că joi, vineri, sâmbătă, mai ales în regiunile sudice, dar şi în partea de vest vor fi temperaturi maxime în jur de 10 grade”, a anunţat luni, Mihai Huştiu, meteorolog ANM.

Prognoza meteo de la începutul acestei săptămâni

Primele două zile de la începutul săptămânii viitoare (18 – 19 ianuarie), valorile vor fi în scădere, mult mai accentuat, pentru că deja în zonele depresionare discutăm de valori cu -15, -18, posibil -20 de grade Celsius, astfel încât, inclusiv în zona litoralului, valorile de temperaturi să se situeze  sub -6, -7 grade Celsius, iar la București, chiar -10 grade Celsius, posibil mai coborâte în zona preorășenească.”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.

Directorul ANM anunță că gradul de alertă va crește în funcție de evoluția datelor.

Acestea fiind, de altfel, posibil cele mai coborâte valori de până acum din această iarnă. Și luăm în considerare analiza în baza căreia să emitem o alertă meteorologică, fie la început, sub o informare meteorologică, apoi vom crește gradul de alertă, în funcție de evoluția datelor și, cu siguranță, vom elabora, așa cum o facem de fiecare dată, în fluxul operațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *