Prima pagină » National » Valul de caniculă continuă: Ce ne așteaptă în ultima lună a verii, conform ANM
Valul de caniculă continuă: Ce ne așteaptă în ultima lună a verii, conform ANM

Valul de caniculă continuă: Ce ne așteaptă în ultima lună a verii, conform ANM

10 aug. 2024, 10:20,
în National

Ultima lună a verii va aduce temperaturi ridicate și un nou val de caniculă în România, a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), conform Digi 24. Specialistul a avertizat că săptămânile următoare vor fi extrem de călduroase, existând o probabilitate mare ca vara aceasta să devină cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice.

„Așa cum arată și actualizarea estimărilor pentru intervalul 12 august – 9 septembrie, vorbim de următoarele săptămâni din luna august și anume 12-18 august, 19-25 august și chiar 26 august-2 septembrie, debutul toamnei, pe o probabilitatea foarte ridicată ca fiecare săptămână să fie mai caldă decât în mod obișnuit (…)”, a explicat Elena Mateescu, la Digi 24.

De asemenea, aceasta a avertizat că începutul toamnei, până la sfârșitul primei decade din septembrie, va aduce temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit, iar, din păcate, prognoza indică în continuare cantități reduse de precipitații.

Fiecare lună doboară un record

„Vara 2024 are toate șansele să fie cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteorologice, având în vedere că deja prima lună de vară, iunie, a fost cea mai caldă lună iunie din istorie, de asemenea și luna iulie, a egalat recordul din 2012, fiind cele mai călduroase luni iulie din istorie. Cu siguranță, iată, semnalul pentru luna august va putea face ca vara 2024 să fie cea mai caldă din istorie. Deja putem să confirmăm, și deja constatăm, din păcate, în statistica meteorologică, că fiecare lună, anotimp sau an doboară recordurile înregistrate anterior, astfel încât, tiparele de vreme extremă vor deveni, din păcate, tipare normale în viitor”, a precizat șefa ANM.

Sâmbătă, 10 august, conform ANM, vremea va fi călduroasă în regiunile vestice și sudice, cu episoade de caniculă localizate în sudul Olteniei. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități pe arii restrânse în Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Temperaturile maxime vor varia în general între 28 și 35 de grade Celsius, iar minimele vor fi cuprinse între 10-11 grade Celsius în depresiunile Carpaților Orientali și 22-23 grade Celsius pe litoral. Vor fi înnorări temporare, mai ales după-amiaza, cu ploi de scurtă durată pe arii restrânse, în special în zona Carpaților Orientali și în Dobrogea. În București, temperatura maximă va ajunge la 32-33 de grade, iar cea minimă va fi între 17 și 19 grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025