Prima pagină » Actualitate » Valul 5 al pandemiei lovește în forță. Virusul Delta face ravagii în Iran
Valul 5 al pandemiei lovește în forță. Virusul Delta face ravagii în Iran

Valul 5 al pandemiei lovește în forță. Virusul Delta face ravagii în Iran

04 iul. 2021, 19:00,
în Actualitate

Prima țară care se confruntă cu valul 5 al pandemiei este Iranul, iar riscurile unei catastrofe sanitare sunt mai mari acum decât niciodată, din cauza „invaziei” virusului dublu mutant Delta, importat din India.

Valul 5 al pandemiei. Iranul este în pragul celui de-al cincilea val de infecții Covid-19 în condițiile în care varianta Delta, cea mai contagioasă tulpină identificată până acum și prezentă în cel puțin 85 de țări, a fost semnalată în țara islamică. Pe 5 mai au fost confirmate trei cazuri de infectare cu această tulpină în provincia centrală Qom, informează The Guardian.

Președintele Iranului se teme de o „catastrofă”

Însuși președintele Iranului, Hassan Rouhani, și-a exprimat temerea despre posibila catastrofă într-o întâlnire a grupului de lucru antivirus al țării. Covid-19 a ucis peste 84.000 de persoane din peste 3,2 milioane infectate în Iran, potrivit cifrelor oficiale, autoritățile recunoscând că datele nu iau în considerare toate cazurile.

Ministerul Sănătății iranian a clasificat drept „roșie”- cea mai înaltă categorie pe scara riscului de coronavirus – zona capitalei Teheran, precum și alte nouă orașe din provincia cu același nume. Provinciile sudice și sud-estice Fars, Hormozgan, Kerman și Sistan-Balucistan sunt, de asemenea, clasificate în prezent ca „roșii”.

Restricții în zonele roșii din Iran

În zonele roșii, toate magazinele trebuie să rămână închise, cu excepția celor considerate esențiale, inclusiv magazinele alimentare și farmaciile. Autoritățile din provincia Sistan-Baluchistan au interzis călătoriile în Pakistan până la o notificare ulterioară, deși mărfurile transportate pe cale rutieră vor fi permise.

Alireza Raisi, purtătorul de cuvânt al grupului de lucru anti-virus, a cerut „controale stricte ale granițelor țării”, în special în cele din partea de est a Iranului.

Două vaccinuri „made in Iran”

Sugrumată de sancțiunile SUA, care au făcut dificil transferul de bani către firme străine, Iranul declară că se luptă să importe vaccinuri pentru cei 83 de milioane de locuitori ai săi.Peste 4,4 milioane de persoane au primit o primă doză de vaccin Covid, în timp ce doar 1,7 milioane s-au vaccinat cu ambele doze, a susținut ministerul sănătății.
„Dacă vrea Dumnezeu, situația se va îmbunătăți în ceea ce privește vaccinările începând de săptămâna viitoare”, a spus Rouhani. Autoritățile din Iran au aprobat utilizarea de urgență a două vaccinuri produse local.

Liderul suprem, Ayatollah Ali Khamenei, a primit prima doză de vaccin pe 25 iunie, a anunțat biroul său pe Twitter.

„Trebuie să respectăm toate regulile pe care le-am emis pentru zonele roșii și alte zone afectate de virus, a spus Rouhani, subliniind că „dacă liniile directoare sunt puse sub semnul întrebării sau nu sunt respectate, vom avea o problemă”.

Rouhani, un politician moderat, se află în ultimele săptămâni ale președinției sale, putând avea cel mult două mandate consecutive. În ultima vreme acesta a fost criticat pentru modul în care a gestionat pandemia. El va fi înlocuit în august de clericul ultraconservator și fostul șef al justiției Ebrahim Raisi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *