Prima pagină » Actualitate » Valul 5 al pandemiei de COVID-19 se va prelungi din cauza subvariantei Omicron
Valul 5 al pandemiei de COVID-19 se va prelungi din cauza subvariantei Omicron

Valul 5 al pandemiei de COVID-19 se va prelungi din cauza subvariantei Omicron

31 ian. 2022, 08:25,
în Actualitate

O subvariantă a Omicron stârnește îngrijorări la nivel național și nu numai. Apărută în Danemarca, acolo unde e și variantă dominantă, BA.2 este mai virală decât tulpina Omicron. Specialiștii din țară, şi nu numai, susţin că din cauza acestei subvariante, valul 5 al pandemiei se va prelungi.

Asta în condițiile în care Danemarca a anunţat deja că va începe măsurile de relaxare și că nu ia în calcul o agresivitate mare a subvariantei BA.2.

Subvarianta Omicron va prelungi valul 5 al pandemiei de COVID-19

Conform prof.dr. Emilian Popovici, valul 5 al pandemiei ar putea fi prelungit din cauza subvariantei Omicron intitulată BA.2. Așadar, conform specialistului, subvarianta devine dominantă în fața Omicron, în Danemarca. De altfel medicul susţine că este prematur ca să vorbit despre un val al 6 lea în care variantă dominantă să devină BA.2.

„La ora aceasta ţinând cont de faptul că avem la dispoziţie doar rezultatele unor studii preliminare este prematur să ne pronunţăm pentru perspectiva unui val 6 cu sub-varianta B.A.2 .” menționează specialistul.

Medicul recunoaşte faptul că subvarianta Omicron este mai virală decât ”tulpina mamă ” şi că aceasta esyte prezentă în mai multe țări, nu numai în Danemarca. Altfel spus, se așteaptă la o prelungire a valului 5. În incheire medicul afirmă faptul că singura liniște pe care o putem avea este dată de gravitatea Omicron. Așadar, se observă faptul că BA.2 dă la fel de puţine cazuri grave ca şi Omicron:

Însă ţinând cont de prezenţa acestei sub- variante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca sub-varianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare (Statens Serum Institute Danemarca), putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei sub-variante.

Am menţionat faptul că după valuri epidemice de mare amploare cum este acest val 5 generat de infecţia cu varianta Omicron , poate urma o perioadă de acalmie (linişte) interepidemica cu condiţia ca să nu apară o altă variantă cu transmisibilitate şi mai crescută decât cea a variantei precedente.

Iată însă că această sub-variantă a apărut, singurul aspect cumva pozitiv fiind acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, a transmis Prof. Dr. Emilian Popovici, într-o postare pe Facebook.

Specialiștii din Danemarca susțin că subvarianta Omicron va duce la prelungirea valului 5

Specialiştii din Danemarca au observat faptul că în țară a apărut o subvariantă de Omicron. Intitulată BA.2 (tulpina iniţială de Omicron numindu-se BA.1), subvarianta a devenit dominantă în tară. Aceeași surse au afirmat faptul că au ţinut sub supraveghere subvarianta şi au constatat o viralitate crescută comparativ cu BA.1, dar cu efecte asemănătoare.

În altă ordine de idei, recent, Danemarca a anunțat faptul că va începe ridicare restricțiilor din țară mai ales din preisma faptului că există o majoritate a persoanelor vaccinate și că, atât subvarianta Omicron cât și Omicron, nu cauzează cazuri grave a bolii COVID-19.

Danemarca a anunțat faptul că în mod sigur valul 5 al Omicron va fi prelungit din cauza apariției acestei subvariante dar că nu ar trebuie să existe îngrijorări foarte mari. În condițiile în care cercetătorii țin sub supraveghere varianta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`