Multe persoane vor să știe care sunt valorile normale pentru puls în funcție de vârstă. În ultimii ani, femeile și bărbații se plâng de faptul că suferă de probleme cardiace. Din nefericire medicii se confruntă și cu afecțiuni ale inimii la pacienți de vârstă fragedă, majoritatea adolescenți. Pentru a cunoaște dacă pulsul nostru are valori nornale, trebuie să ținem cont de sex și vârstă. Iată tot ce trebuie să știi despre sănătatea inimii tale.
Valori normale puls
Valorile normale ale pulsului cardiac se referă la numărul de contracții pe care le execută inima și se măsoară într-un interval de timp de un minut. Pulsul poate varia în funcție de starea noastră, de activitatea zilnică, de alimentație și de mulți alți factori.
Un puls anormal, crescut, poate fi declanșat de stările emoționale intense precum oboseala, situațiile tensionate, stresul cotidian sau poate să apară pe fondul unor probleme grave de sănătate. Pulsul se poate măsura în mai multe locuri din corp. Se poate lua pulsul de la nivelul arterei radiale, se poate lua pulsul carotidian și pulsul cardiac.
În cazul unui puls mărit sau scăzut este necesară vizita la medicul cardiolog pentru a se indentifica toate cauzele probemelor cardiace și a primi tratamentul corespunzător. Multe persoane se confruntă cu afecțiuni ale inimii, problemele fiind chiar și în rândul tinerilor.
Cum să ai grijă de sănătatea inimii
Este binecunoscut faptul că femeile au o frecvență cardiacă mai crescută decât a bărbaților din cauza dimensiunilor mai reduse a cordului. Din acest motiv, un puls normal la femei este mai mare decât la bărbați.
Rismul caridiac sau valorile pulsului pot fi influențate de vârstă, nivelul de activitate, bolile cardiovasculare, colesterolul, diabetul, temperatura aerului, poziția corpului, fumatul, consumul de alcool, emoțiile, starea de spirit, greutatea corporală sau medicamentele, în cazul în care urmăm un tratament.
Valorile normale ale pulsului se stabilesc în funcție de vârstă, astfel, 0 – 1 lună: intre 70 si 90 bpm, 1 – 11 luni: intre 80 si 160 bpm, 1 – 2 ani: intre 80 si 130 bpm, 3 – 4 ani: intre 80 si 120 bpm, 5 – 6 ani: intre 75 si 115 bpm, 6 – 15 ani: intre 70 si 110 bpm, peste 18 ani: intre 60 si 100 bpm.
Pentru a afla dacă avem un puls normal, putem verifica ritmul cardiac și acasă. Se poate lua pulsul de la încheietura mâinii folosind vârfurile primelor două degete și apăsând ușor peste arteră. Se numără bătăile timp de 30 de secunde apoi se înmulțește cu doi pentru a avea rezultatul final.
Pentru a afla valorile pulsului este bine să consultăm un medic specialist și să facem periodic controale de rutină pentru a identifica la timp eventualele probleme cardiace. Dacă ritmul cardiac se schimbă brusc și pee perioade lungi de timp atunci este posibil să te confrunți cu o afecțiune a inimii. Schimbările ritmului cardiac se manifestă prin dificultăți de respirație, durere toracică, amețeală, stări de leșin, incapacitatea de mișcare, vertij și dureri puternice de cap, dar și atacuri de panică, insomnii sau stări de anxietate.
Valorile normale ale pulsului se stabilesc în funcție de vârstă și sex și sunt influențate de mulți factori externi. Peentru a preveni sau trata afecțiunile cardiace se recomandă investigațiile la un medic cardiolog.