Au fost anunțate sume mari la facturile de salubritate în comuna Aroneanu. Această situație alarmantă este urmată de plasarea localității pe locul 25 din 97, în topul unităților administrative din județul Iași, în condițiile în care, anterior, comuna se plasase pe o poziție superioară. Având în vedere prețul de aproape 60.000 de lei, s-ar putea să fie necesară creșterea taxei per cap de locuitor.
Suma exorbitantă a facturii de la salubrizare este, deocamdată, acoperită cu fondurile din bugetul local, deoarece, pentru sumele care au venit de plată în lunile aprilie și mai, ar fi necesar un efectiv de peste 7.000 de plătitori pentru taxa actuală de 8 lei/persoană, dar numărul acestora, la momentul actual, este de aproximativ 3.000, deci nici măcar jumătate din persoanele care ar fi necesare.
Valori mari la facturile la salubritate în comuna Aroneanu
Primăria comunei Aroneanu anunță că atât în localitate, cât și în satele care îi aparțin s-a ajuns la un nivel acceptabil de operare de către serviciul de salubrizare, având în vedere că deșeul menajer și deșeul reciclabil (hârtie, plastic, metal, sticlă) se colectează individual, „din poartă-n poartă”, de la fiecare casă.
În acest context, a fost observată o tendință ascendentă în ceea ce privește prețul facturilor emise pentru serviciul de salubrizare. Astfel, în luna aprilie a fost înregistrată suma de 58.038 de lei, iar în luna mai a fost emisă o factură în valoare de 54.223 de lei. De asemenea, în ceea ce privește clasamentul comunei unităților administrative din județul Iași, legat de raportul dintre deșeurile selective și totalul deșeurilor colectate pe raza comunei, primăria mai semnalează că locul acesteia a scăzut pe poziția 25 din 97.
În acest context, oficialitățile anunță că vor fi nevoite să mărească taxa actuală. În prezent, pentru sumele înregistrate, ar fi necesar un număr de 7.254 de indivizi pentru taxa de 8 lei/persoană, conform hotărârii de consiliu. Dar, conform evidenței, numărul plătitorilor este mult prea mic, nici măcar jumătate din cât este necesar, fiind înregistrați 3.100 de plătitori. Diferența din valoarea facturii este, deocamdată, plătită cu fonduri luate din bugetul local. Taxa actuală de 8 lei, percepută numărului de aproximativ 3.000 de locuitori, acoperă doar 24.800 de lei, diferența de 33.238 fiind suportată de bugetul local. Pentru ca valoarea actuală să fie acoperită doar de taxele percepute de la locuitorii din Aroneanu, prețul ar trebui crescut la 18,72 lei/persoană.
Comuna Aroneanu a scăzut în topul unităților administrative
În afară de suma exorbitantă emisă la factura de salubritate, primăria comunei mai anunță și scăderea cu mai bine de 15 poziții în topul unităților administrative cu procentaj bun la colectarea selectivă. Comparația este făcută cu luna decembrie a anului trecut, când localitatea era mai sus clasată. Această situație este alarmantă, deoarece locuitorilor comunei le sunt puse la dispoziție toate mijloacele necesare pentru a colecta selectiv. Măsurile pe care primăria le va lua pentru a remedia situația presupun informarea populației, pentru a ridica gradul de conștientizare și de respectare a regulilor de bază ale salubrizării standardizate.
Primăria mai anunță că va reinventaria masa impozabilă și că o va reactualiza, pentru a se asigura că toate persoanele susceptibile acestei plăți își îndeplinesc atribuțiile și, unde există îndoieli, în ceea ce privește numărul locuitorilor dintr-o gospodărie, în raport cu numărul persoanelor declarate la plata taxei, va avea loc inspecția fiscală.
„Vom modifica regulamentul de salubrizare, astfel încât să putem interveni în situațiile în care identificăm deșeuri neconforme cu tipul de deșeu colectat (deșeu menajer la selectiv, deșeu selectiv la menajer, compost la deșeu menajer etc.) sau cu privire la cantitățile exagerate, raportate la numărul de membri din gospodărie. Modificarea va consta în creșterea progresivă a taxei de salubrizare pentru 1, 3, 6, 9 sau 12 luni, în funcție de nivelul și numărul neconformităților în deșeurile identificate într-o gospodărie”, a precizat primarul comunei Aroneanu, Benoni Moruzi.
Regulamentul de salubrizare va fi schimbat în așa fel încât să se poată face intervenții în locurile în care sunt identificare deșeuri neconforme cu tipul de deșeu colectat sau în ceea ce privește cantitățile mari de deșeuri, în raport cu numărul membrilor gospodăriei.
Astfel, taxa de salubrizare va crește treptat, timp de 1, 3, 6, 9 sau 12 luni, în funcție de nivelul și numărul neconformităților identificate în ceea ce privește selectarea deșeurilor dintr-o gospodărie.
De asemenea, în urma realizării unei statistici pe ultimele 12 luni, pentru anul viitor se așteaptă creșteri ale taxelor percepute pentru salubrizare, raportate la valorile alarmante ale facturilor la salubritate în comuna Aroneanu.
Decat sa adune gunoiul de la fiecare poarta mai bine ar reintroduce in cateva locuri din sat pubele pentru colectare selectiva a deseurilor. El crede ca toti betivanii din sat stau sa faca saci cu sticle de plastic pe care sa le lase la poarta.
Si mai e un aspect, in orice tara civilizata se plateste un pret modic pentru fiecare deseu reciclat. Chiar si pe vremea lui Ceausescu erau puncte de colectare sticle, borcane, hartie, fier vechi si sa platea ceva sau luai hartie igienica la schimb. Daca ar face si statul roman asa ceva sa vezi cum tot omul s-ar mobiliza.