Vali Tătar, degustător din Iași, specialist în ulei de măsline, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre cel mai contrafăcut produs din lume, uleiul de măsline. Cum alegem produsul, la ce să fim atenți, câte tipuri există și despre diferențele dintre acestea aflați de la specialistul Vali Tătar. Interviul poate fi urmărit AICI:
Vali Tătar, degustător din Iași, specialist în ulei de măsline, oferă sfaturi despre cum să alegem corect produsele de calitate.
„Uleiul extravirgin de măsline, pe care ar trebui să-l căutăm, este cel mai bun, care nu trebuie să aibă defecte, trebuie să aibă parfumul acela specific, de verde, de iarbă, de roșii, de frunze de roșii. Deci trebuie să aibă cel puțin 1, pe o scară de la 1 la 10, deci să simți parfumul respectiv. Cel puțin 1 la amar, cel puțin 1 la iute, pe o scară de la 1 la 10. Astea sunt cele trei caracteristici de care trebuie să se țină cont. Ca și într-o degustare profesională de ulei de măsline, se ține cont de parfum, gradul de picant și gradul de iute.
La un extravirgin, toate trei trebui să fie peste 1 și mediana defectelor 0, la un ulei virgin poate să existe un defect, dar să nu treacă de 3, pe o scară de la 0 la 10. Iar la uleiul care nu este aprobat pentru consumul uman, se numește ulei lampant, a treia categorie de ulei, care este folosit la iluminare stradală și încălzire. Mediana defectelor depășește 3 în acest caz”, susține Vali Tătar, specialist în ulei de măsline.
Vali Tătar, specialist în ulei de măsline, din Iași: „Polifenolii fac bine la stomac”
De ce este recomandat consumul de ulei de măsline?
„De unde vin aceste note de amar și de picant? Vin din polifenolii care sunt în măslină, extrași prin procesul de extragere la rece. Polifenolii sunt acei compuși care ne fac bine la stomac, la sănătate. Există o reglementare europeană care spune ca orice ulei de măsline care trece de 250 de miligram, pe litru, poate fi considerat foarte bun pentru sănătate. Oxigenul este unul din inamicii uleiului de măsline, lumină, căldura. Dacă uleiul de măsline este expus la acești factori, el începe procesul de deteriorare. În Grecia, sunt măslini, eu am fost la un producător care avea în plantație măslini de 1.500 de ani. În Grecia, cel mai vechi măslin acreditat are 3.000 de ani. Cel mai vechi măslin din lume are peste 6.000 de ani și încă produce”, mai explică Vali Tătar.
Un alt interviu despre o afacere de familie, postat pe YouTube, este cel cu Sabina Atodiresei. Antreprenoarea din Iași discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre afacerea cu produse din pește, de care se ocupă de câțiva ani alături de părinții și rudele sale. A decis să se întoarcă acasă după ce a studiat în Anglia, pentru că vrea să dezvolte afacerea familiei. Este de părere că, în România, producătorii pot să aibă afaceri de succes. Interviul poate fi urmărit AICI:
Povești de succes, prezentate în podcast-urile BZI
Fotograful Paul Pădurariu, unul dintre cei mai cunoscuți din Iași, vorbește într-un nou episod de #PodcastBZI despre faptul că a început un stil de viață sănătos după mulți ani în care a avut probleme cu greutatea. De ce a luat această decizie, cum au fost ultimii doi ani din viața sa și ce alimente a eliminat aflați de la Paul. Fotograful mai spune că această schimbare a fost benefică atât în viața personală, cât și în cea profesională. Interviul poate fi urmărit AICI:
Pe lângă cel cu Vali Tătar, degustător din Iași, specialist în ulei de măsline, sau cu Sabina Atodiresei și Paul Pădurariu, pe YouTube, la secțiunea „PodcastBZI” sunt postate peste 100 de interviuri cu specialiști din diverse domenii.
Specialist? Azi poti lua diploma in orice, online. Fara sa stii mare lucru. Asta daca are vreo diploma… Dar nah, e la moda sa te declari a fi ceva, fara sa fii chestionat despre asta.
Am trait bine si fara ulei de masline. Toata prajelile erau facute in mult ulei de floarea soarelui si eram toti slim fit pe-atunci… acum rar vezi o persoana care nu-i curge slana pe el/ea…