Prima pagină » National » Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, achitat definitiv pentru acuzația de trafic de influenţă
Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, achitat definitiv pentru acuzația de trafic de influenţă

Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, achitat definitiv pentru acuzația de trafic de influenţă

11 feb. 2022, 14:25,
BZI.ro, în National

Astăzi, 11 februarie 2022, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat definitiv pe Valeriu Zgonea, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor. Acesta era acuzat de DNA într-un dosar pe motiv că a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judeţean în Buzău într-o funcţie publică importantă.

Iniţial, tribunalul Bucureşti îl condamnaseră pe Valeriu Zgonea, în februarie 2020, la 3 ani de închisoare cu executare. Acum însă, Curtea de Apel Bucureşti i-a admis apelul şi a dispus achitarea lui, decizia fiind una definitivă.

Valeriu Zgonea, achitat definitiv în dosarul traficului de influenţă

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în dosarul în care a fost judecat pentru trafic de influenţă, a fost condamnat în anul 2020 de Tribunalul Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare. În aceeaşi sentinţă, judecătorii au menţinut măsura asiguratorie până la concurenţa sumei de 62.143 de lei.

La 20 ianuarie 2022, data ultimului termen al procesului, un procuror de la DNA a cerut ca Valeriu Zgonea să fie condamnat la o pedeapsă orientată spre mediu, cu circumstanţe agravante.

În ultimul cuvânt avut în faţa instanţei, fostul presedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a spus că este nevinovat şi a cerut să fie achitat.

Reamintim că Valeriu Zgonea și-a pierdut funcția de președinte a Camerei Deputaților în 2016, atunci când cei din PSD au preferat să meargă pe articolul din Regulament care stipulează că un parlamentar își pierde funcția în momentul în care i se retrage sprijinul politic de către partidul din care provine.

Valeriu Zgonea a primit foloase necuvenite în suma totală de 62.143 lei

În perioada iulie 2012 – aprilie 2013, potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, Valeriu Zgonea, pe când îndeplinea funcţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor şi era vicepreşedinte al PSD, a acceptat promisiunea făcută de consilierul judeţean din Buzău, Dumitru Dobrică, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii fiicei acestuia într-o funcţie publică importantă.

„În perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte al unei formațiuni politice, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă a lui Dobrică Dumitru”, conform comunicatului emis de procurorii DNA.

Procurorii au dovedit ulterior faptul că Zgonea a primit de la Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei. Suma reprezenta contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

Încă de la început, Valeriu Zgonea a declarat că este nevinovat şi că totul este un abuz al celor de la DNA. Acesta a menţionat că are încredere că justiţia din România îl va achita.

Am încredere că, din păcate pentru mine, dumneavoastră aveți posibilitatea de a arăta abuzurile DNA. Cred cu tărie în actul de justiție. Repet, sunt nevinovat”, a spus fostul șef al Camerei Deputaților.

Astfel, s-a ajuns astăzi, 11 februarie 2022, la decizia din partea Curții de Apel Bucureşti, ce a hotărât achitarea definitivă a lui Valeriu Zgonea, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, în dosarul ce îl acuza de trafic de influență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *