Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a făcut declarații de presă astăzi, 10 februarie 2022, despre vaccinarea sezonieră, la Palatul Victoria.
Medicul specialist în medicină de călătorie susține că tot mai multe țări iau în calcul această fază a imunizării populației.
Vaccinarea anti-Covid-19 ar putea deveni sezonieră. Dr. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul
Medicul Valeriu Gheorghiță susține că tot mai multe state și organizații de profil iau în considerare viziunea de a imuniza populația sezonier. De asemenea, în conferința de presă coordonatorul campaniei de vaccinarea anti-Covid-19 susține că virusul va exista și va continua să infecteze oameni, însă ne aflăm într-o etapă în care trebuie să învățăm să trăim cu acesta.
„Este viziunea pe care o au majoritatea țărilor și organizațiile internaționale de profil. Probabil, când vom intra în faza de endemie a bolii, așa cum am mai zis și data trecută, nu înseamnă că virusul nu mai circulă sau că nu mai poate genera îmbolnăviri, ci că, din punct de vedere al măsurilor, suntem într-o altă etapă în care trebuie să conviețuim cu virusul și vor persista probabil o serie de măsuri cu impact social redus, dar care își vor menține eficiența în ceea ce privește îmbolnăvirea.
E important de a monitoriza și supraveghea ce tip de variantă circulă și cu siguranță, în urma cestei monitorizări, se vor identifica acele variante cu transmisibilitate și în funcție de asta se vor face sau nu recomandări de administrare sau nu a unui vaccin, pe modelul vaccinării din gripa sezonieră. La acest moment e prematur, pentru că ne interesează care va fi evoluția post valul cinci de îmbolnăviri“, a spus Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV.
Raed Arafat, şeful DSU, despre vaccinarea anti-Covid-19 anuală
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a făcut declaraţii de presă despre vaccinarea împotriva noului coronavirus la începutul lunii februarie. Oficialul a mai adăugat că nu este absolut necesară o a patra doză de vaccin anti-Covid-19, însă orice se poate schimba.
Mai mult decât atât, Arafat afirma că anumite state au început să renunţe la restricţiile Covid-19, iar statul român ar putea să îi ia exemplul la momentul oportun.
„Nu cred că vom ajunge acolo, dar știți cum este, totul depinde de cum evoluează lucrurile, totul depinde de ce variante pot să apară, dacă apare vreo variantă care să fie una care îngrijorează. La acest moment, cum merge treaba, probabil că nu vom ajunge doza a patra. Probabil, și e o altă variantă, să ajungem ca acest virus să devină endemic, asta înseamnă că așa cum facem vaccinul anual pentru gripă sezonieră, să includem inclusiv un vaccin anual pentru SARS-CoV-2 care să ne protejeze”, a spus șeful DSU.
În altă ordine de idei, Arafat a precizat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu se poate compara ce se întâmplă acum cu ce a fost în valul precedent.
În cadrul conferinței susținută de dr. Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, dr. Raed Arafat, șeful DSU și Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, s-a discutat despre situația actuală a pandemiei în România, dar și despre vaccinarea sezonieră.