Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19, a anunţat, vineri, 18 decembrie, că pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin, care, ulterior, vor fi distribuite la 10 spitale de linia I din ţară.
Valeriu Gheorghiță a fost prezent, vineri, 18 decembrie, la Centrul naţional de stocare a vaccinurilor anti-COVID, aflat la Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti, şi a confirmat ce explicase anterior si Presedintele Iohannis: că mai întâi vor fi imunizaţi lucrătorii din sistemul medical, în etapa a II-a – populaţia la risc, pentru personalul esenţial, şi, în ultima etapă, populaţia generală.
„Este o facilitate pregătită să primească vaccinurile, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului va elibera autorizarea condiţionată de punere pe piaţă. Din ceea ce noi ştim la momentul actual, pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze, doze care, ulterior, vor fi distribuite către spitalele de linia unu, spitalele care au intrat în prima linie împotriva COVID-19 în această pandemie”, a declarat Valeriu Gheorgiţă.
Valeriu Gheorghiță: „Ulterior, vor fi livrate către celelalte unităţi sanitare“
Valeriu Gheorghiță a precizat că, în imediata zi care urmează după livrarea primei tranşe, vaccinurile vor fi distribuite către aceste 10 unităţi sanitare.
„Ulterior, pe măsură ce calendarul de livrare va intra în funcţiune, vor fi livrate către celelalte unităţi sanitare, unde sunt înfiinţate centre de vaccinare, începându-se efectiv activitatea de vaccinare, conform strategiei. Este foarte probabil să fie folosite atunci când vom avea o cantitate mare de vaccinuri chiar avioanele de la MApN, avioanele Spartan, care pot într-un timp scurt să asigure distribuirea vaccinurilor în cele 6 centre regionale. Nu întâmplător au fost alese centre regionale care au aeroport, tocmai pentru a avea la îndemnă această posibilitate”, a menționat Valeriu Gheorghiță.
„Începând de luni vor fi distribuite echipamentele frigorifice către cele șase centre regionale“
Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19 a mai spus că la începutul săptămânii viitoare va începe distribuția în țară a ultracongelatoarelor în care vor fi depozitate vaccinurile.
„Începând de luni vor fi distribuite aceste echipamente frigorifice către cele șase centre regionale, motiv pentru care dacă aici avem o capacitate de circa 1,5 milioane de doze pentru -80 de grade, în celelalte regiuni vom avea capacități de stocare între 150 de mii și 200 de mii de doze de vaccin per centru.
Lucrătorii din sistemul medical vor fi programaţi de către unităţile angajatoare, cei cu boli cronice şi persoanele peste 65 de ani vor fi programaţi prin medicul de familie şi prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale. Personalul esenţial va fi programat prin instituţiile angajatoare, iar populaţia generală va avea trei modalităţi diferite de programare – prin platforma unică, telefonic, individual prin sistemul online sau prin intermediul medicului de familie”, a a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Cele 10 spitale din România unde vor ajunge primele doze de vaccin anti-COVID-19
Iată lista spitalelor din România unde vor ajunge primele doze de vaccin anti-COVID-19
Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“
București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera)
Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca
Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța
Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova
Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare
Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava
Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara).