Prima pagină » National » Valeriu Gheorghiță nu crede că România va ajunge să vaccineze 5 milioane de persoane până la finalul lunii mai
Valeriu Gheorghiță nu crede că România va ajunge să vaccineze 5 milioane de persoane până la finalul lunii mai

Valeriu Gheorghiță nu crede că România va ajunge să vaccineze 5 milioane de persoane până la finalul lunii mai

20 mai 2021, 09:56,
Alexandru Ifrim în National

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, nu mai crede că la finalul lunii mai să se atingă numari de 5 milioane de români vaccinaţi. În schimb este încrezător că în prima parte a lunii iunie se va atinge această bornă.

Valeriu Gheorghiţă este convins că până la finalul lunii mai nu va atinge cei 5 milioane de romani imunizaţi împotriva Covid-19, în schimb la nivel naţional exista în jur de 6 milioane de persoane vaccinate sau care au trecut prin boala.

„Uitându-mă la ritmul de vaccinare din ultimele două săptămâni şi în mod deosebit la numărul de persoane care s-au vaccinat cu doza unu, predicţia ne arată că este puţin probabil să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate la 31 mai, însă cu siguranţă în prima parte a lunii iunie vom ajunge la acest obiectiv. Însă partea la care m-aş uita în mod deosebit este legată de evoluţia din punct de vedere al pandemiei, care este una foarte bună. România este în scenariul verde cu o rată medie de incidenţă a cazurilor de 0,71, ceea ce este foarte bine”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, miercuri seară, la Digi 24.

Valeriu Gheroghita: „Categoric, observăm şi noi în România beneficii legate de campania de vaccinare”

Conform spuselor lui Vlaeriu Gheorghiţă rata de acoperire la nivelul tarii cu cel puţin o doză de ser anti-Covid-19, aproximativ 23%.

„Categoric, observăm şi noi în România beneficii legate de campania de vaccinare, cu siguranţă că imunitatea cumulată – imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală – probabil că este mult mai mare decât 23%, probabil că depăşeşte deja 30-35%. Elementul care conduce în mod deosebit la controlul epidemiei este legat de raţă de acoperire vaccinală în marile oraşe, în municipii, unde avem 40%, chiar peste 40% din populaţia eligibilă. Acest lucru aduce un control foarte bun din punct de vedere epidemiologic”, a explicat Gheorghiţă.

Acesta a mai declarat că în România exista peste un milion de persoane care au spus că au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, însă „probabil că în mod real vorbim de cel puţin două, până la cinci ori mai multe”.

„Dacă am lua de două ori mai multe cazuri ar însemna cel puţin două milioane de persoane care au trecut prin infecţie cu SARS-CoV-2 şi care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate – sigur, cu un anumit grad de suprapunere, pentru că sunt persoane care au trecut prin infecţie cu SARS-CoV-2 şi care au fost vaccinate, însă acest grad de suprapunere nu estimăm că este unul foarte mare, poate vorbim de 20-30% procent de suprapunere – în situaţia asta deja vorbim de circa şase milioane, mai mult sau mai puţin, de persoane care au un anumit grad de imunitate. Or, din acest punct de vedere, ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a explicat medicul.

Valeriu Gheorghiţă îi dă o veste proastă lui Florin Cîțu

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a spus că sunt şanse mari ca borna de 5 milioane de persoane imunizate până la finalul lunii mai să nu se poată atinge. În schimb este incezator ca în prma parte a lunii mai vor reuşi să-şi atingă obiectivul.

„Este una dintre bornele anunțate de primul-ministru și care este asumată de campania de vaccinare, însă uitându-mă la ritmul de vaccinare din ultimele două săptămâni și în mod deosebit la numărul de persoane care s-au vaccinat cu doza 1, predicția ne arată că este puțin probabil să atingem cinci milioane de persoane vaccinate la 31 mai, însă cu siguranță în prima parte a lunii iunie vom ajunge la acel obiectiv”, a declarat miercuri seara Valeriu Gheorghiță, la Digi24, potrivit Mediafax.

Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre evoluţia numărului de cazuri.

„România este în scenariul verde cu o rată medie cumulată de incidență de 1,71, ceea ce este foarte bine și cu siguranță că prin campania de vaccinare și depășind deja peste 4 milioane de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă o rată de acoperire vaccinală medie la nivel național de circa 23% cu cel puțin o doză, se regăsesc aceste beneficii”, a mai spus Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *