Prima pagină » National » Valeriu Gheorghiță, noi detalii despre campania de vaccinare: „Am ales să vaccinăm la 8 săptămâni”

Valeriu Gheorghiță, noi detalii despre campania de vaccinare: „Am ales să vaccinăm la 8 săptămâni”

07 feb. 2021, 21:48,
Bianca Rebegea, în National

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a explicat că eficiența vaccinului este mai mare, dacă rapelul este făcut la opt săptămâni. Mai mult, el a arătat că din 10 februarie vor fi deschise 180 de cabinete de vaccinare, iar cei doritori vor putea fi vaccinați cu AstraZeneca.

”Am ales să vaccinăm la 8 săptămâni; arată că datele de eficacitate vaccinul e mai eficient. Există și alte date în curs de evaluare, iar la aflarea datelor și România se va ralia noilor norme. La AstraZeneca nu avem datele la persoanele de peste 55 de ani, nu sunt gata datele clinice. (…) Estimăm că vaccinul va fi valabil în viitor la toate categoriile de vârstă.

Cei cu boli autoimune se pot vaccina. Singurul lucru ar fi măsura în care o persoană cu probleme dezvoltă anticorpi.

Din 15 februrarie deschidem 180 de cabinete. Distribuția a început de astăzi. Programarea în aceste centre începe din 10 februarie. Persoanele vor avea ca limitare pe platformă vor avea vârsta de până la 55 de ani. Persoanele programate din 10 februarie vor fi vaccinate cu AstraZeneca.

În luna martie vom mai deschide aproximativ 200 de cabinete, de la Pfizer și Moderna”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Valeriu Gheorghiță, despre decizia amânării vaccinului pentru 10 zile

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre decizia amânării vaccinării pentru o perioadă de 10 zile, decizie ce a stârnit multe reacții în România.

Valeriu Gheorghiță a precizat că decizia amânării mai multor programări la vaccinare a fost cauzată de faptul că producătorii au anunțat întârzieri în livrarea serului, iar multe persoane imunizate deja cu prima doză ar fi riscat să nu mai poată face rapelul.

„Motivul pentru care am fost puși în situația să facem amânări nedorite, în două etape…ne-am dorit să amânam un număr cât mai mic de persoane, cât să nu punem în pericol doza de rapel, să putem asigura rapelul la toate persoanele vaccinate. În momentul în care a venit precizarea de la compania Moderna că vom avem mai puțin cu 20% doze alocate pe luna februarie și faptul că EMA a precizat cat se poate de clar respectarea rapelului la Pfizer la 3 săptămâni, nu am vrut să riscăm toate aceste lucruri și am luat decizia de a amâna din timp anumite persoane tocmai pentru a nu ne trezi în situația dificilă în care să amânăm persoane care au făcut prima doză“, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Nimeni nu își dorește să amâne persoane deja programate”

Coordonatorul a menționat că nu a vrut să riște amânarea rapelului epntru nicio persoană.

„A fost o măsură de siguranță pe care a trebuit să o luăm împreună cu colegii cu care am analizat zile întregi, pentru că nimeni nu își dorește să amâne persoane deja programate, nu a fost ușor de luat această decizie, însă până la urma a fost situația care s-a impus, având în vedere ca nu am vrut să riscăm amânarea rapelului la nicio persoană. În momentul în care am avut cu 93.000 de doze mai puțin în săptămâna anterioară, acest lucru s-a regăsit în impactul pe numărul de persoane care erau deja programate dacă nu aveam acea întârziere nu era nevoie să facem aceste reprogramări”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *