Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că autorităţilor le-ar fi fost mai dificil că justifice o eventuală decizie de a suspenda vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca-Oxford în comparaţie cu decizia de a continua folosirea acestuia.
În ceea ce priveşte faptul că, spre deosebire de alte state, România nu a impus o limită de vârstă pentru cei care doresc să se imunizeze cu acest ser, medicul arată că motivul pentru care nu s-a luat o decizie în acest sens este acela că nu s-a conturat un „profil de risc”.
„Nu s-au identificat anumiţi factori de risc, un anumit profil de risc care să aibă legătură nici cu grupa de vârstă, nici cu sexul, nici cu eventualele afecţiuni cronice, tocmai de aceea nu s-a putut contura acest profil de risc şi tocmai de aceea nu am considerat oportun din cadrul discuţiei cu experţii să se impună o anumită limită de vârstă, pentru că nu avem argumente ştiinţifice pentru a impune o anumită limită de vârstă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la B1 Tv.
Potrivit acestuia, atât timp cât Agenţia Europeană a Medicamentului confirmă păstrarea beneficiilor serului, în contextul în care zilnic se constată un număr mare de persoane care sunt diagnosticate cu COVID-19 şi în condiţiile în care există numeroase persoane care vor să se imunizeze folosind acest vaccin, ar fi fost dificil de justificat o eventuală decizie de suspendare a utilizării acestui ser.
„Este încă un număr importat de persoane care doresc să se vaccineze cu vaccinul de la compania AstraZeneca, nu putem să luăm dreptul acestor persoane de a opta pentru acest lucru. Tocmai de aceea cred că informarea este importantă, cred că ar fi fost mai greu să justific sau să justificăm de ce am suspendat vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca comparativ cu decizia de a continua, de fapt, în baza unei autorizări”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, joi, că se continuă vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, precizările venind după anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului potrivit căruia formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar „foarte rar” al vaccinului.