Prima pagină » Actualitate » Valeriu Gheorghiță: „Estimăm vaccinarea a aproximativ 60.000 de cadre didactice“ – LIVE TEXT / LIVE VIDEO

Valeriu Gheorghiță: „Estimăm vaccinarea a aproximativ 60.000 de cadre didactice“ – LIVE TEXT / LIVE VIDEO

23 feb. 2021, 14:08,
în Actualitate

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat marți, 23 februarie, programul de vaccinare pentru cadrele didactice. Procesul de vaccinare pentru personalul din învățământ va începe de miercuri, 24 februarie, cu sprijinul echipelor mobile de vaccinare în centrele de vaccinare deja existente în județe.

„Au fost mai multe discuții legate de prioritizarea personalului din învățământ în vederea vaccinării. Ieri a avut loc ultima ședință pregătitoare cu directorii DSP-urilor din fiecare județ, inclusiv Municipiul București. Procesul de vaccinare pentru personalul din învățământ va începe de mâine, 24 februarie, în majoritatea județelor din țară. Toată această acțiune se va încheia pe 10 martie. De mâîne vor fi vaccinați profesorii din 23 de judete și București, de joi vor fi vaccinați profesorii din 13 judete și alte două județe vor începe vaccinarea de vineri. Vaccinarea profesorilor durează până în 10 martie. Estimăm vaccinarea a aproximativ 60.000 de cadre didactice. Reamintesc faptul că deja peste 42.000 de persoane au fost deja vaccinate din rândul personalului didactic și aproximativ 128.000 de persoane sunt deja programate“, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Cum se va face programarea

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 a explicat modul în care se va face programarea cadrelor didactice pentru vaccinare.

„Programarea se va face după o altă modalitate şi nu se efectuează programarea în platforma informatică, practic unităţile de învăţământ centralizează lista cu personalul propriu care doreşte să fie vaccinat în această perioadă, aceste liste sunt centralizate la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene şi sunt transmise către direcţiile de sănătate publică.

Direcţiile de Sănătate Publică, în funcţie de capacitatea cabinetelor de vaccinare şi de perioada pe care am propus-o pentru derularea activităţii de vaccinare efectuează programarea persoanelor respective, iar beneficiarii vor fi anunţaţi prin grija inspectoratelor şcolare şi a conducătorilor unităţilor de învăţământ. Procesul de vaccinare ar trebui să dureze între 7-10 zile pentru fiecare judeţ în funcţie de momentul la care debutează activitatea de vaccinare“, a menționat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România.

Se vor folosi vaccinurile de la AstraZeneca, în principal

Coordonatorul campaniei de vaccinare a adăugat că pentru vaccinarea profesorilor se vor folosi vaccinurile produse de compania Oxford/AstraZeneca. Profesorii și angajații din învățământ cu vârsta de peste 55 de ani vor fi vaccinați cu vaccinu lanti-COVID-19 de la Pfizer.

„Vor fi folosite atât vaccinuri produse de compania Oxford/AstraZeneca în mod deosebit pentru persoanele cu vârstă cuprinsă până la 55 de ani inclusiv, acolo unde nu se identifică anumite contraindicații. De asemenea, vaccinul produs de compania BioNTech/Pfizer va fi recomandat persoanelor cu vârste de pe 55 de ani”, a menționat Valeriu Gheorghiță, care a anunțat că ia în calcul deschiderea de noi cabinete de vaccinare în luna martie, cu posibilitatea începerii programărilor chiar de la începutul lunii martie.

Vaccinarea profesorilor se va face în locațiile puse la dispoziție de Ministerul Educației în fiecare județ în parte. La București, vaccinarea va avea loc la Complexul Romexpo, unde s-au organizat 42 de cabinete de vaccinare.

„60% dintre pacienții dializați au fost vaccinați“

Peste 6.300 de pacienți dializați din România au fost vaccinați cu prima doză, ceea ce reprezintă o rată de acoperire de 60%, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Acesta a precizat că s-a constatat o scădere a numărului de cazuri de COVID.

Datele au fost colectate de la operatori care dețin 78 de clinici de dializă, care au 11.100 pacienți.

„Dintre cele 11.100 de persoane, 6.341 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, ceea ce înseamnă 60% rată de acoperire. Și-au exprimat acordul pentru vaccinare 70% dintre pacienți”, a zis Valeriu Gheorghiță.

Peste 4.000 de reacții la vaccinurile anticoronavirus în România

Valeriu Gheorghiță a anunțat că în România au fost peste 4.000 de cazuri de reacții adverse la vaccinarea anti-COVID-19.

„De la începutul vaccinării, au fost înregistrate 4.184 de reacții adverse cu o rată de circa 3 cauzuri la o mie de doze administrate. Vâsta medie a fost de 41 de ani, cu extreme între 16 și 65 de ani. 1.263 de reacții au fost înregistrate ca reacții nesevere. O femeie a făcut reacție de șoc anafilactic după vaccinarea cu AstraZeneca. Din totatul reacțiilor adverse, peste 80 au fost la fața locului”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`