Prima pagină » Actualitate » Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinarea anti-COVID-19: Cine răspunde în cazul în care cei vaccinaţi suferă de efecte adverse grave

Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinarea anti-COVID-19: Cine răspunde în cazul în care cei vaccinaţi suferă de efecte adverse grave

28 dec. 2020, 10:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, șeful campaniei de vaccinare anti-COVID, vorbește despre vaccinarea anti-COVID-19 în România.

Valeriu Gheorghiță spune ce se întâmplă din punct de vedere medical cu persoanele care dezvoltă efecte secundare grave post-vaccinare şi cine va prelua responsabilitatea acestei situaţii, dat fiind că producătorii de vaccin solicită imunitate în faţa legii în statele care folosesc produsele lor.

„Profilul reacţiilor adverse este asemăntor altor tipuri de vaccin. Profilul este mult mai uşor în cazul acestui vaccin. Majoritatea colegilor mei mi-au spus că nici n-au simţit această înţepătură (…) Ce regăsim în rezumatul caracteristicilor produsului sunt reacţii adverse locale: disconfort local, tumefacţie sau roşeaţă la locul de administrare sau, în anumite cazuri, în primele 24 de ore, febră, dureri de cap, stare de oboseală, dureri musculare şi articulare“, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Mecanismul de compensare revine în sarcina statului“

Medicul militar a spus că dacă apar efecte grave în urma administrării vaccinului, există la nivel european un mecanism de compensare directă a persoanei.

„În momentul de faţă, este prevăzut spre dezvoltare, la fel ca în alte 11 ţări europene, un mecanism de compensare directă a unei persoane pentru cazul, improbabil, în care persoanele vaccinate dezvoltă reacţii adverse. Din ceea ce ştiu – nu sunt jurist şi îmi cer scuze dacă greşesc – mecanismul de compensare revine în sarcina statului”, a zis Valeriu Gheorghiţă.

„Nu sunt efecte adverse care să necesite abordare medicală particulară“

Șeful campaniei de vaccinare anti-COVID a menționat că vaccinul nu are efecte adverse care să necesite abordare medicală particulară.

„Nu sunt efecte adverse care să necesite abordare medicală particulară. Ele au fost controlate prin medicaţie simptomatică, gen paracetamol, la voluntari. Sunt citate 2-3 reacţii adverse majore la persoane cu istoric de şoc anafilactic, o situaţie foarte rară, gravă (…) Este important să ştii ce ai de făcut la momentul respectiv. Există o procedură distribuită la centrele de vaccinare pentru astfel de cazuri“, a precizat Valeriu Gheorghiță.

„Toate medicamentele prezintă risc de şoc anafilactic“

Medicul militar este de părere că un risc de șoc anafilactic există la toate medicamentele.

„Nu există risc de şoc anafilactic doar la acest vaccin. Acest risc există la orice tip medicament. Vă dau exemplul banalului antibiotic amoxicilină acid clavulanic, care se ia peste tot. Are în prospect efecte adverse foarte grave, inclusiv şoc anafilactic, şi toată lumea îl ia fără să îşi facă probleme (…) Ulterior administrării vaccinului, persoana vaccinată este supravegheată 15 minute, timp în care îi va fi acordată toată atenţia medicală”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

De ce a fost prima persoană vaccinată în România Mihaela Anghel

Valeriu Gheorghiță a explicat care au fost motivele pentru care a fost aleasă Mihaela Anghel pentru a fi primul român vaccinat împotriva COVID-19.

„România are o strategie de vaccinare care a fost elaborată în baza unui cadru strategic elaborat de OMS și de Centrul European de Control al Bolilor, strategie care a fost dezbătută în cadrul grupurilor de experți la care au participat cele patru ministere implicate. Din acest punct de vedere, în momentul în care avem o strategie care este adoptată printr-o hotărâre de guvern, este adoptată în CSAT, atunci este evident că se vor respecta cele trei etape prevăzut în strategia de vaccinare.

Cu această mențiune, prima persoană evident că trebuia să provină din rândul personalului medical sau personal social. așa încât nu este întâmplător ca astăzi un cadru medical a fost prima persoană vaccinată în România. Și, dacă ne aducem aminte, și în SUA a fost fix același lucru. Făcând aceste comparații între diverse țări, trebuie să plecăm de la strategia pe care o are fiecare țară“, a precizat medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2024
20 decembrie 2024