Prima pagină » Actualitate » Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea anti-COVID-19: Câte sute de mii de copii pot fi vaccinați în România

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea anti-COVID-19: Câte sute de mii de copii pot fi vaccinați în România

15 mai 2021, 19:49,
BZI.ro, în Actualitate

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că aproximativ 800.000 de copii ar fi eligibili pentru a primi serul anti-COVID după ce acesta va primi autorizaţia de fi administrat categoriei de vârstă 12-15 ani. Acesta subliniază că România are şi doze, şi capacitatea logistică de a vaccina pe cei din această categorie, în măsura în care părinţii îşi vor da acordul.

 „Depinde foarte mult de momentul la care se acordă acea autorizare de punere pe piaţă. Sigur, avem o reţea suficient de variată, în momentul de faţă, de centre de vacinare, încât să permitem accesul şi vaccinarea tuturor celor care îşi doresc să se vaccineze din acea grupă de vârstă. Mai mult sau mai puţin, vorbim de circa 800.000 de copii care sunt în această grupă de vârstă 12-15 ani, avem suficiente doze, deci se poate asigura fără probleme vaccinarea lor în măsura în care părinţii înţeleg importanţa vaccinării”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță: „Riscul de a avea un val patru care să fie semnificativ este foarte redus“

Întrebat dacă se aşteaptă la o nouă creştere semnificativă a îmbolnăvirilor în toamnă, Gheorghiţă a răspuns că depinde de atitudinea tuturor cu privire la vaccinare.

„Cu siguranţă, în sezonul rece se creează toate condiţiile prielnice pentru a creşte riscul de infecţie în general, al virozelor respiratorii. De ce? Pentru că afară este vremea rece, oamenii stau mai mult în spaţii închise, interacţionează mai mult, aerisesc mai puţin încăperile. Dar dacă vom fi pregătiţi cu vaccinarea antigripală, cu un număr mai mare de persoane care se vor vaccina până la acel moment, cred că riscul de a avea un val patru care să fie semnificativ este foarte redus. Deci depinde de noi, de toţi, ce se va întâmpla în lunile următoare ca evoluţie a pandemiei”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

În ceea ce priveşte riscul de creştere a ratei de infectare ca urmare a revenirii copiilor în bănci în multe dintre localităţi, medicul a subliniat că în şcoli se respectă regulile „mult mai bine” decât în alte medii.

„Cred că şcoala nu reprezintă neapărat un mediu în care ne infectăm. Sigur că ceea ce se întâmplă în comunitate se reflectă direct asupra activităţilor din învăţământ, însă, uşor-uşor, lucrurile cred că vor intra pe o linie de normalitate. Până la urmă, spiritul nostru civic, solidaritatea, responsabilitatea şi grija unuia faţă de celălalt încep să se vadă şi în felul acesta cred că şi activitatea, şi sistemul de învăţământ, va intra pe o linie de normalitate, aşa cum e si firesc să fie”, consideră medicul.

Ioana Mihăilă: „Încurajez părinţii să-şi vaccineze copiii când va fi posibil“

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, îi încurajează pe părinţi să-şi vaccineze copiii împotriva covid-19, atunci când acest lucru va fi posibil. Ea a mai declarat că vrea ca vaccinarea să fie continuată în mod susţinut şi a făcut un apel în acest sens la medicii de familie.

„Toate măsurile pe care le luăm merg pentru încurajarea ritmului de vaccinare. Încercăm să ne îndreptăm încurajările şi spre oraşele mici şi mediul rural. Fac apel către medicii de familie să se implice în vaccinare. Sper că la 1 iunie vom fi cât mai aproape de această ţintă de 5 milioane, am insistat ca măsurile să fie corelate cu această ţintă. Am încurajat DSP-urile şi,  împreună cu Valeriu Gheorghiţă, am ajuns la concluzia că trebuie să fim aproape de comunităţile mici.

Trebuie să se formeze echipe mobile şi să se susţină vaccinarea la cabinetele medicilor de familie. Măsurile de relaxare sunt importante, restricţiile trebuie să fie acceptabile, aceste prime măsuri sunt binevenite. Acele măsuri de relaxare care privesc evenimentele cu număr mare de participanţi cred că trebuie să fie condiţionate de prezenţa persoanelor vaccinate şi voi susţine acest lucru peste tot. Sperăm că ritmul de vaccinare nu va încetini sau nu va încetini semnificativ, după aceste măsuri. Am fost de acord cu aceste măsuri, dar pentru restul măsurilor voi insista să fie văzute în funcţie de incidenţe sau cum va evolua pandemia”, a declarat Ioana Mihăilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *