Prima pagină » Actualitate » Valeriu Gheorghiță, despre tehnologia vaccinurilor anti COVID-19: „Va putea fi folosită inclusiv pentru tratarea cancerului“

Valeriu Gheorghiță, despre tehnologia vaccinurilor anti COVID-19: „Va putea fi folosită inclusiv pentru tratarea cancerului“

24 nov. 2020, 11:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19 din România, a vorbit despre tehnologia pe baza căreia au fost dezvoltate vaccinurile aflate cel mai aproape de lansarea pe piață. Valeriu Gheorghiță susține că este o tehnologie revoluționară care va fi folosită în viitor și pentru tratarea altor boli, inclusiv a cancerului.

Medicul a precizat că, după ce cercetătorii au obținut secvența genomică a coronavirusului SARS-CoV2, au pornit de la cunoștințele pe care le aveau deja legate de virusurile SARS și MERS. Proteina față de care se formează anticorpi protectori, existentă în virus, are un cod ARN.

„Reprezintă rețeta după care se fabrică acea proteină. Vaccinul conține de fapt acea rețetă, strict pentru acea proteină. Acest segment de ARN face parte din secvența ARN. Acest lucru a permis să avem într-un timp scurt o cantitate mare de ARN mesager care a putut fi studiat în aceste studii clinice. Este și motivul pentru care s-a putut ajunge în acest stadiu de studii de pre aprobare într-un interval de câteva luni”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Tehnologia va fi folosită pentru multe alte boli infecto-contagioase“

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19 din România este de părere că tehnologia va fi folosită pentru multe alte boli infecto-contagioase, dar și pentru terapii genice și pentru terapia în cancer și alte boli genetice.

„Odată administrat unei persoane, organismul nostru decodifică acest mesaj și produce această proteină fără să mai facem boala, însă vom face anticorpi strict împotriva acestei proteine și vom fi protejați față de infecția eventuală cu SARS-CoV2.

Nu va fi finalul acestei vaccinări anti COVID-19, foarte probabil această tehnologie va fi folosită de aici înainte ani de zile pentru multe alte boli infecto-contagioase, dar și pentru terapii genice și pentru terapia în cancer și alte boli genetice. Este un salt uriaș pe care medicina l-a făcut și cred că tot acest efort conjugat al cercetării medicale furnizează rezultatele extrem de valoroase de astăzi”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

„Sunt boli prioritare care îi poziționează pe pacienți în primele categorii ca beneficiari ai campaniei”

Medicul  a clarificat cine va primi cu prioritate vaccinul, atunci când acesta va ajunge în România.

„Categoric, persoanele vulnerabile, ceea ce înseamnă persoane peste 65 de ani și persoane cu boli cronice, începând de la boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere, sunt boli prioritare care îi poziționează pe pacienți în primele categorii ca beneficiari ai campaniei de vaccinare.

Este evident ca prioritatea campaniei de vaccinare să fie aceea de a proteja lucrătorii din sistemul de sănătate, în primul rând, și în al doilea rând de a proteja categoriile vulnerabile, tocmai pentru a scădea riscul de deces. Motiv pentru care la aceste categorii deja menționate se adaugă activitățile esențiale din infrastructura critică și protejarea persoanelor, care deservesc aceste tipuri de activități. Ceea ce trebuie să înțelegem este legat de tipul de comorbiditate pentru că sunt vaccinuri care vor avea o pleiadă de indicații și de contraindicații, dar din punct de vedere strategic persoanele cu boli cronice sunt persoanele prioritizate pentru a primi în primele etape vaccinarea împotriva SARS-COV-2”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`