Prima pagină » Actualitate » Valeriu Gheorghiță, despre purtarea măștii de persoanele care se vor vaccina anti COVID-19: „Este important să respectăm pe mai departe măsurile de prevenție“

Valeriu Gheorghiță, despre purtarea măștii de persoanele care se vor vaccina anti COVID-19: „Este important să respectăm pe mai departe măsurile de prevenție“

23 nov. 2020, 09:02,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, a vorbit despre imunizarea populației și despre purtarea măștii de către persoanele care se vor vaccine anti COVID-19. Medicul militar este de părere că persoanele vaccinate vor trebui să respecte în continuare măsurile de prevenție, cum ar fi purtatul măștii sau distanțarea fizică, până în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă.

„Inclusiv Anthony Fauci a prezentat această recomandare, trebuie să înțelegem că până în momentul în care noi vom atinge nivelul de imunizare colectivă nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție, pentru că, împreună, practic prin acest efort conjugat, prin această solidaritate socială noi putem să limităm, să reducem foarte mult răspândirea acestui virus“, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Este important să respectăm pe mai departe măsurile de prevenție“

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19 din România consideră că nu vom putea pune punct acestei pandemii dacă nu vom respecta în continuare măsurile de prevenire.

„Dacă ne vom limita doar la respectarea măsurilor de prevenție fără adoptarea unei strategii de vaccinare, nu vom putea pune punct într-un viitor rezonabil acestei pandemii. Deci, categoric da, este important să respectăm pe mai departe măsurile de prevenție. La un moment dat, aceste măsuri vor fi ușor, ușor retrase, atunci când se va atinge pragul de imunizare colectivă“, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Când ajunge vaccinul anti COVID-19 în România

Valeriu Gheorghiță a menționat că primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă de la finalul lunii decembrie.

„În cel mai fericit caz, ne așteptăm ca după jumătatea a doua a lunii decembrie, spre sfârșitul lunii, să vină primele doze de vaccinuri cel puțin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de ianuarie, februarie”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Vaccin pentru personalul medical și categoriile vulnerabile

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19 din România a adăugat că este vorba despre cel puțin 2,4 milioane de doze de vaccin și tot atâtea de la Pfizer, suficiente pentru a vaccina personalul medical și pentru a începe vaccinarea și la categoriile vulnerabile și angajații din domeniile esențiale. Vaccinul se face în două doze, la interval de câteva săptămâni.

Unde va fi stocat vaccinul în România

Valeriu Gheorghiță a spus că deja România a pregătit deja necesarul pentru transportul și stocarea vaccinului, care necesită condiții speciale.

„În momentul de față avem tot ce ne trebuie. Principalul centru de stocare în România va fi Institutul Cantacuzino. Vor exista încă 6 centre regionale, în 6 spitale militare care vor fi prevăzute – și există aparatura de care vă spun – cu aceste congelatoare de minus 80 de grade care au capacitate de stocare a unui număr mare de doze. Toate acestea există, ele mai trebuie doar să fie distribuite la centrele regionale. Producătorul acestui vaccin asigură distribuția până la nivelul acestor centre regionale”, a spus Gheorghiță.

Cum se va face programarea pentru vaccin

Valeriu Gheorghiță a mai spus că vaccinarea se va face pe baza unor programări dat fiind că vaccinurile rezistă doar 4-5 zile după ce sunt scoase din congelatoarele speciale, astfel încât să fie irosite cât ma puține doze. Va exista o evidență centralizată a programărilor.

Centrele de vaccinare for fi organizate la nivelul spitalelor, pentru personalul medical, și vor fi înființate centre de vaccinare fixe și mobile, pentru a ajunge și în zonele rurale și la persoanele cu dizabilități, a spus Gheorghiță.

În ceea ce privește personalul implicat în campania de vaccinare, medicul spune că va exista personal de triaj, personal medical care va face vaccinul și persoane care vor face înregistrările în sistem. Va exista de asemenea personal care să asigure protecția echipelor de vaccinare. Este vorba, spune Gheorghiță, despre angajați ai Ministerului Sănătății, Ministerului Apărării și Ministerului de Interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`