Duminică, 13 decembrie, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat, la Digi24, că pentru a pune capăt pandemiei, este nevoie ca 60-70% din populația adultă a țării, ceea ce înseamnă aproape 11 milioane de români, să se vaccineze.
Pentru ca populația să primească informații corecte și complete despre vaccinul anti-COVID-19, el a anunțat că va fi demarată o campanie de comunicare la nivel național.
„În momentul în care vom asigura vaccinarea a 60-70% din populația adultă, ceea ce înseamnă aproape 11 milioane de persoane”, epidemia va fi pusă sub control, a declarat dr. Gheorghiță, fiind întrebat câți români trebuie să se vaccineze, pentru a stopa epidemia de coronavirus.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai completat că, atunci când va fi atins acest prag, nivelul de infectare cu SARS-CoV-2 va scădea considerabil, fiind înregistrate doar cazuri sporadice. Acest lucru va ușura misiunea cadrelor medicale, de a salva viețile românilor infectați, fiind înlăturată presiunea pusă pe sistem.
Pentru a ajunge la acest nivel de vaccinare este necesar ca, la șase luni de la prima doză de vaccin administrat, „oamenii să se prezinte la centrele de vaccinare”, a mai precizat medicul.
Astfel, în următoarea perioadă, va fi demarată campania de informare la nivel național, pentru ca populația să nu fie nedumerită în privința vaccinului anti-COVID-19.
„Vom comunica transparent, onest”, a transmis dr. Gheorghiță, subliniind că informațiile apar deja pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro.
Mai mult, pentru a nu crea confuzie în rândul oamenilor, vor fi plasate bannere, pliante disponibile în farmacii, în cabinetele medicale, plus o campanie de informare în mass-media, care va începe în jurul datei de 20 decembrie.
Se anunță mari centre de vaccinare
Dr. Valeriu Gheorghiță a dat asigurări că, pentru a nu exista probleme atunci când vaccinarea va începe, în acest moment sunt evaluate centrele de vaccinare din țară.
El a mai afirmat că a primit solicitări ca aceste centre să fie amenajate inclusiv în cabinetele medicale, însă, pentru început, se merge pe ideea organizării unor mari centre de vaccinare, cu capacitate mare, pentru a nu fragmenta lanțul de distribuție și administrare a vaccinurilor.
În prima fază a campaniei de vaccinare, care vizează personalul medical, vor fi organizate 350 de centre de vaccinare în spitale, dintre care 45 vor fi în București.
De ce nu se pot vaccina femeile însărcinate
Valeriu Gheorghiță explică de ce nu se pot vaccine femeile însărcinate.
„Femeile gravide reprezintă o contraindicație temporară pentru administrarea vaccinului până la noi date. Din motive de etică medicală aceste persoane nu pot fi incluse în aceste studii clinice, voluntare. Femeia gravidă reprezintă în momentul de față o contraindicație pentru administrarea vaccinului, până la alte date care ne descriu cât se poate de clar datele de siguranță atât pentru femeia gravidă, cât și pentru produsul de concepție”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Acesta a mai menționat că se pot vaccina șio persoanele infectate deja cu noul coronavirus.
„Se pot vaccina și persoanele infectate. Nu există o contraindicație legată de istorica recentă a infectării unei persoane. Vorbim despre o perioadă de vindecare de o lună de la episodul inițial. La fel și în cazul asimptomaticilor, dacă ai infecție asimptomatică în evoluție sau ești în perioada de incubație, nu se întâmplă absolut nimic din punct de vedere clinic (dacă faci vaccinul – n.r.). Infecția își urmează cursul, cu mențiunea că la 10-14 zile pot apărea anticorpi care pot avea efecte benefice. Ca în cazul anticorpilor monoclonali, cum este tratamentul cu Regenero, mediatizat recent”, a menționat Valeriu Gheorghiță.