Prima pagină » National » Valeriu Gheorghiță, despre centrele de imunizare anti-COVID de tip drive-thru: „Până la finalul lunii aprilie vom avea primele centre în ţară de acest gen”
Valeriu Gheorghiță, despre centrele de imunizare anti-COVID de tip drive-thru: „Până la finalul lunii aprilie vom avea primele centre în ţară de acest gen”

Valeriu Gheorghiță, despre centrele de imunizare anti-COVID de tip drive-thru: „Până la finalul lunii aprilie vom avea primele centre în ţară de acest gen”

19 apr. 2021, 18:49,
Bianca Rebegea, în National

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a anunțat că primele centre de imunizare împotriva coronavirusului de tip drive-thru vor fi funcţionale până la finalul lunii aprilie.

Persoanele care vor dori să se imunizeze în acest fel, nu vor avea nevoie de programare. Serul disponibil pentru aceste centre este cel de la compania Pfizer. Centrele de tip drive-thru vor fi organizate în București, în Deva și în mai multe județe. În fiecare zi vor putea fi vaccinate aproximativ 400 de persoane.

„Până la finalul lunii aprilie vom avea primele centre în ţară de acest gen şi care vor primi vaccin de la compania Pfizer. Pot să vă spun de Bucureşti, Deva din judeţul Hunedoara şi mai sunt şi alte judeţe care au în plan organizarea acestor centre de tip drive-thru. Fără programare.

Am dimensionat la circa 400 de persoane care pot să fie vaccinate în fiecare zi. (…) Persoanele vor veni doar cu mijloacele de transport, fie personale – autoturisme cu capacitate maximă de patru plus unu persoane – sau mijloace de transport în comun gen taxi, Uber şi alte tipuri similare de transport.

În zona de triaj este nevoie să prezinte un document de identitate, preferabil să se prezinte cu chestionarul de triaj completat, se poate descărca din aplicaţie. Dacă nu se prezintă cu el descărcat, se completează în supravegherea medicului, se evaluează criteriile medicale care indică vaccinarea şi se efectuează înscrierea în Registrul electronic de naţional al vaccinărilor”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea minorilor: „Primul pas este să se obțină autorizarea”

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre cum se va realiza vaccinarea minorilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Potrivit medicului, singura companie care a depus documentația în vedere obținerii autorizației pentru administrarea la acest segment de vârstă este Pfizer. El a adăugat că timpul de acordare a acestei autorizări este de aproximativ două luni. De aceea, se estimează că din al treilea trimestru al acestui an se va obține această autorizare ți va putea fi inclusă și această grupă de vârstă pentru vaccinarea cu Pfizer.

„Primul pas este să se obțină autorizarea pentru administrarea vaccinului la segmentul de vârstă 12-15 ani.

Singurul vaccin care este în măsură să asigure această indicație, în momentul de față, este vaccinul de la Pfizer, care a și depus documentația la FDA, urmând ca ulterior să depună aceleași date și la Agenția Europeană a Medicamentului.

În general, timpul de acordare a acestei autorizări este de aproximativ două luni așa că estimăm că din al treilea trimestru al acestui an se va obține această autorizare și vom putea să includem inclusiv această grupă de vârstă pentru vaccinarea cu Pfizer”, a explicat Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

Valeriu Gheorghiță: „Este important să facilităm accesul celor mai vulnerabili la vaccinare”

Președintele CNCAV a fost întrebat dacă minorii vor fi împărțiți în funcție de categorii, așa cum s-a întâmplat în campania de vaccinare a adulților. Iată răspunsul medicului:

„Teoretic, din septembrie ar trebui ca numărul de doze să fie suficient și să nu se mai impună o prioritizare, dar este important să facilităm accesul celor mai vulnerabili la vaccinare.

Cred că până la acel moment vom reuși să vaccinăm mare parte a persoanelor adulte, așa că din septembrie ar trebui să avem suficiente locuri și doze cât să nu mai fie nevoie de această prioritizare și să existe un acces mult mai ușor la procesul de vaccinare”, a adăugat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *