Prima pagină » Actualitate » Valeriu Gheorghiță, despre campania de vaccinare anti-COVID-19: „Fiecare persoană va fi evaluată în centrul de vaccinare“

Valeriu Gheorghiță, despre campania de vaccinare anti-COVID-19: „Fiecare persoană va fi evaluată în centrul de vaccinare“

10 dec. 2020, 12:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a vorbit despre campania de vaccinare anti-COVID-19. Valeriu Gheorghiță susține că au fost stabilite cele mai importante centre de stocare și administrare a vaccinului, cât și modul de transport al dozelor care trebuie păstrate la minus 70 de grade Celsius. Autoritățile doresc să facă o simulare pentru a identifica posibile probleme ce ar putea apărea.

„Am evaluat stadiul activităților în momentul de față, ce mai avem de îndeplinit până la sfârșit de decembrie, pentru a fi pregătiți să începem vaccinarea după finalul lunii decembrie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Se va ține cont de istoricul îndepărtat al pacientului“

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a explicat cum se va desfășura procesul de vaccinare.

„În cadrul procesului de vaccinare, fiecare persoană va fi evaluată în centrul de vaccinare, va face o evaluare a temperaturii, după care urmează un triaj epidemiologic în care se insistă pe tot ce înseamnă date care țin de istoricul îndepărtat al pacientului. Vor fi disponibile în orice centru de vaccinare truse de rapiditate de acțiune, în caz de reacție alergică majoră, adică seringi umplute cu adrenalină în diluție”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Românii vor fi vaccinaţi în trei etape

Strategia de vaccinare propusă de Ministerul Sănătăţii implică vaccinarea a 60-70% din populaţia ţării în primele şase luni de la aprobarea vaccinului. Vaccinarea va fi voluntară, iar primii care vor avea acces vor fi persoanele din sistemul medical, urmate de cele din categoria de risc.

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 prezentată vineri de Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 implică trei etape în care dozele vor ajunge la pacienţi, iar autorităţile vor să acopere 60-70% din popularţia ţării în primele şase luni de la aprobarea vaccinului.

Cele trei etape ale vaccinării

În prima etapă se vor vaccina persoanele din domeniul sănătăţii şi social, de la medici, asistente, stomatologi, medici rezidenţi, personalul din securitate şi pază, din centrele de îngrijire.

A doua etapă îi implică pe adulţii din categoriile de risc, adică persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, dar şi personalul din instituţiile statului, din sectoarele economice cu activităţi în domeniul alimentar, în transporturi.

A treia etapă implică populaţia generală, în funcţie de cererea fiecărei persoane care vrea să se vaccineze. În prezent, două companii – Pfizer şi Modernă au depus documentaţia la Agenţia Europeană a Medicamentului pentru aprobarea condiţionată a vaccinurilor dezvoltate de cei doi giganţi farma. Vor exista două doze de vaccin pentru fiecare persoană, făcute la un interval de şapte zile, din primele informaţii oferite de autorităţi, ceea ce înseamnă 26 milioane de doze de vaccin.

Autorităţile nu au oferit însă valoarea estimativă a costurilor, menţionând că este un acord la nivel european privind numărul dozelor şi preţurile. Cum se va face efectiv vaccinarea? La nivelul ţării vor exista centre de vaccinare, în jur de 900 de astfel de centre, din informaţiile autorităţilor, unde se vor vaccina lunar circa 5.000 de persoane.

În plus, vor exista şi caravane mobile pentru persoanele care nu se pot deplasa. Vaccinurile vor fi distribuite de la Institutul Cantacuzino, care va fi hub-ul central de unde vor pleca dozele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`