Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit despre decizia amânării vaccinării pentru o perioadă de 10 zile, decizie ce a stârnit multe reacții în România.
Valeriu Gheorghiță a declarat că decizia amânării mai multor programări la vaccinare a fost cauzată de faptul că producătorii au anunțat întârzieri în livrarea serului, iar multe persoane imunizate deja cu prima doză ar fi riscat să nu mai poată face rapelul.
„Motivul pentru care am fost puși în situația să facem amânări nedorite, în două etape…ne-am dorit să amânam un număr cât mai mic de persoane, cât să nu punem în pericol doza de rapel, să putem asigura rapelul la toate persoanele vaccinate. În momentul în care a venit precizarea de la compania Moderna că vom avem mai puțin cu 20% doze alocate pe luna februarie și faptul că EMA a precizat cat se poate de clar respectarea rapelului la Pfizer la 3 săptămâni, nu am vrut să riscăm toate aceste lucruri și am luat decizia de a amâna din timp anumite persoane tocmai pentru a nu ne trezi în situația dificilă în care să amânăm persoane care au făcut prima doză“, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță: „Nu a fost ușor de luat această decizie“
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a susținut că luarea decizie a fost dificilă și că nu a vrut să riște amânarea rapelului la nicio persoană.
„A fost o măsură de siguranță pe care a trebuit să o luăm împreună cu colegii cu acre am analizat zile întregi, pentru că nimeni nu își dorește să amâne persoane deja programate, nu a fost ușor de luat această decizie, însă până la urma a fost situația care s-a impus, având în vedere ca nu am vrut să riscăm amânarea rapelului la nicio persoană. În momentul în care am avut cu 93.000 de doze mai puțin în săptămâna anterioară, acest lucru s-a regăsit în impactul pe numărul de persoane care erau deja programate dacă nu aveam acea întârziere nu era nevoie să facem aceste reprogramări”, a menționat Valeriu Gheorghiță.
„Peste 2.000 de persoane nu s-au mai prezentat la rapel“
Coordonatorului campaniei de vaccinare din România a adăugat că până acum peste 2.000 de persoane nu s-au mai prezentat la rapel după ce au fost imunizați cu prima doză. O parte dintre aceștia s-au infectat cu virusul SARS-Cov-2, iar alții au amânat rapelul din alte motive.
„Sunt pe de o parte explicațiile date de o parte dintre persoane că au fost identificate cu SARS-Cov-2 după doza unu, de asemenea sunt persoane care probabil au amânat din diverse motive. Însă nu putem spune că acele persoane nu se vor prezenta pentru doza e rapel. Există această diferență de circa 2.000 de persoane. În funcție de motiv, aceștia pot să vină. Intenția noastră este să nu rămână nevaccinați cu doza de rapel. Având în vedere că nu pot fi făcute programări în platformă, persoana poate anunța centrul în care a făcut prima doza cu 48 de ore înainte pentru a i se asigura rapelul”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, care a adăugat că, potrivit prospectului Pfizer/BioNTech, doza de rapel trebuie făcută la 21 de zile, în timp ce pentru vaccinul Moderna rapelul trebuie făcut la 28 de zile.