Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a explicat care sunt actele necesare pentru vaccinarea anti-COVID-19.
Valeru Gheorghiță a declarat că cei care vin la vaccinare anti-Covid trebuie să aibă la ei cartea de identitate pentru a fi scanată și a se valida programarea.
Recipisa primită odată cu programarea nu trebuie adusă obligatoriu, dar cine o are ușurează munca de la serviciul de triaj. În niciun caz recipisa nu este însă un document obligatoriu, a subliniat Gherghiță.
În ceea ce privește ora la care trebuie să se prezinte la centrul de vaccinare, Gheorghiță a precizat că nu este încurajată venirea mai devreme.
„Pentru fiecare persoană sunt alocate 15 minute, în care se fac triajul medical și vaccinarea, iar apoi persoana ajunge în sala de așteptare pentru monitorizare. Nu încurajăm venirea mai devreme decât ora la care este făcută programarea pentru că suntem în pandemie, trebuie să reducem la minim pericolul de expunere.
Un interval maxim de jumătate de oră în preajma orei la care suntem programați este rezonabil, cel mult jumătate de oră”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță: Aplicația nu permite dubla programare
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a precizat că aplicația informatică nu permite duble programări și că prima făcută este cea validată. Dacă se va încerca o altă programare, sistemul va arăta că mai există una.
Valeriu Gheorghiță a anunțat că limita de programare este de 600.000 de locuri în toată țara, pentru următoarele 20 de zile.
Coordonatorul campaniei de vacinare a vorbit și despre situația în care bucureștenii vor vrea să se programeze peste patru săptămâni. Astfel, el a precizat că nu există această posibilitate, deoarece vaccinul ar putea avea întârzieri, în ceea ce privește sosirea în țară, fapt ce ar putea genera nemulțumiri.
Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, există o limită de 600.000 de locuri pentru următoarele 20 de zile, la nivel național.
„Trebuie să păstrăm acest echilibru. În funcție de doze, extindem centrele și sloturile”, a adăugat coordonatorul strategiei naţionale de vaccinare.
„Am păstrat doze și pentru rapel“
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat de ce nu se vaccinează mai multe persoane anti-COVID-19 în România. Valeriu Gheorghiță susține că statul român vaccinează în ritmul actual, deoarece doar de atâtea doze dispune.
Precizarea vine în contextul în care românii au manifestat un real interes pentru vaccinare, doar că nu sunt doze pentru toți în momentul de față.
„Nu sunt doze pentru că există un calendar de livrare de la Comisia Europeană cu fiecare companie. Cu Pfizer presupune să primim săptămânal procent din numărul de doze contracatate. Pentru ianuarie aveam 150.000. Din acest punct de vedere trebuie să fim în concordanță cu numărul de doze”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
„Au ales să folosească tot ce a venit, tocmai pentru a grăbi procesul“
Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că România, spre deosebire de alte țări, a păstrat doze de vaccine și pentru cei care trebie să facă rapelul.
„Vă spun ceea ce am făcut noi. Celelalte țări n-au păstrat doza de rapel și au folosit tot ce au avut. Compania Pfizer ne-a anunțat că numărul dozelor va fi mai mic cu 40%… Țări precum Danemarca au o reală problemă: nu mai au rapel. Însă recomandările ar fi ca vaccinul să fie în jurul zilei de 21. Au ales să folosească tot ce a venit, tocmai pentru a grăbi procesul“, a mai spus Valeriu Gheorghiță.