Prima pagină » Actualitate » Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, despre redeschiderea şcolilor: Nu depinde de vaccinarea profesorilor
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, despre redeschiderea şcolilor: Nu depinde de vaccinarea profesorilor

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, despre redeschiderea şcolilor: Nu depinde de vaccinarea profesorilor

04 ian. 2021, 10:29,
George Cristian, în Actualitate

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a vorbit despre redeschiderea şcolilor şi despre legătura dintre vaccinarea profesorilor şi decizia de a se relua cursurile în fizic.

Medicul militar a explicat faptul că redeschiderea unităţilor şcolare nu depinde de vaccinul împotriva COVID-19 şi că această măsură nu este condiţionată de vaccinarea profesorilor.

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre redeschiderea şcolilor din România

Conform datelor de ultimă oră, Valeriu Gheorghiță a oferit câteva amănunte referitoare la campania de vaccinare şi redeschiderea şcolilor din România. Intervenţia a fost făcută la postul de televiziune Digi24 în cursul serii de duminică, 3 ianuarie 2020.

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că redeschiderea şcolilor pentru cursuri faţă în faţă nu este condiţionată de vaccinarea profesorilor. El spune că personalul din învăţământ este prioritizat, având în vedere că deserveşte o activitate esenţială.

În altă ordine de idei, Valeriu Gheorghiță a afirmat faptul că persoanele care vor să se vaccineze mai repede nu vor beneficia de acest lucru. Medicul consideră că din cauza faptului că se primesc doze săptămânale de vaccin trebuie să existe o prioritizare a acestuia:

„Nu, pentru că nu avem o disponibilitate practic infinită a acestor vaccinuri. În situaţia în care am fi în această situaţie, categoric nici nu ar mai fi nevoie de prioritizare şi atunci toate persoanele care doresc să se vaccineze s-ar prezenta la un centru de vaccinare şi s-ar vaccina, însă având în vedere că disponibilitatea este treptată şi vorbim de o eşalonare a tranşelor de vaccinuri săptămânală, noi trebuie să asigurăm în primul rând accesul la prima doză şi ulterior rapelul, pentru că aşa cum reiese din studiile clinice eficacitatea de peste 95% reiese că urmare a efectuării celor două doze, atât doza iniţială, cât şi doza de rapel, la 21 de zile”.

Sunt trei etape de vaccinare în România

De la prima administrare a vaccinului în România, până la ora transmiterii ştirii s-au vaccinat peste 13.000 de persoane. Autorităţile române au anunţat încă de la început faptul că vor exista trei etape de vaccinare.
În prima etapă, aflată în plină desfăşurare, cadrele medicale din prima linie vor beneficia de vaccinul Pfizer. În cea de-a doua etapă, autorităţile române vor vaccina persoanele vurlnerabile, vorbim de persoane vârstnice. În cea de-a treia etapă se vor vaccina restul populaţiei din România. Atunci se preconizează că vom primi săptămânal în jur de 500.000 de doze. Dozele vor fi administrate de medicii de familie, rezidenţi, asistenţi medicali ori voluntari:

„În etapele a doua şi a treia vor fi înfiinţate şi organzate centre de vaccinare în afara unităţilor medicale. În momentul de faţă vorbim despre aproape 800 de centre medicale. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în aceste centre de vaccinare şi care nu desfăşoară activităţi voluntare, va fi remunerat pentru această activitate”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *