Valeriu Gheorgiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a vorbit despre faptul că de la jumătatea lunii martie vor fi deschise noi centre de vaccinare. Acesta a afirmat faptul că, în aceste momente s-a hotărât deschiderea a 200 de centre de vaccinare în care va fi administrat vaccinul Pfizer dar şi peste 180 de cabinete pentru utilizarea vaccinului AstraZeneca.
Sunt mai multe diferenţe atunci când vorbim despre vaccinurile bazate pe Arn mesager şi vaccinul AstraZeneca. Cea mai importantă diferenţa este reprezentată de grupă de vârsta la care vaccinul poate fi aplicat.
Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre grupa de vârsta la care vor fi aplicate anumite vaccinuri
Din aceste considerente, vaccinurile se aplică la anumite grupe de vârstă. De exempluo persoana care are între 16 şi 18 ani va primi vaccin Pfizer, fiind singurul vaccin care are o astfel de indicație. În altă ordine de idei, persoanele care au peste 55 de ani vor fi programate la cabinetele de vaccinare în care se află Pfizer şi Moderna, fiind singurele vaccinuri recomandate la această categorie de vârstă:
relatează News.ro.
„Există diferenţe în ceea ce priveşte vaccinurile bazate pe Arn mesager şi vaccinul de la AstraZeneca şi aici mă refer la grupa de vârstă.
Din acest punct de vedere o persoană care este cu grupa de vârstă între 18 şi 55 de ani în momentul în care va intra pe platformă în dorinţa de programare teoretic va avea toate centrele de vaccinare disponibile în care se poate programa, centre de vaccinare care vor avea cele trei tipuri de vaccinuri.
O persoană care are între 16 şi 18 ani va avea disponibile doar centrele de vaccinare în care vom avea vaccin de la Pfizer pentru că este singurul vaccin la această indicaţie de vârstă.
O persoană care are peste 55 de ani va avea disponibile centrele de vaccinare care conţin vaccinurile de la Pfizer şi Moderna care au specificaţie pentru această grupă de vârstă”, a precizat Gheorghiţă la Antena3.
Ce este vaccinul AstraZeneca
Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), pentru prevenirea infectării cu virusul SARS- CoV-2, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani. Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.
Cât de eficiente sunt vaccinurile anti covid de la Pfizer şi Moderna?
Reprezentantul medicilor de familie spune că între cele două tipuri de vaccin anti covid, Pfizer şi Moderna, sunt diferențe foarte mici.
„În fapt, eu ca medic nu am ce să decid pentru că ambele vaccinuri sunt cu eficacităţi similare şi cu profil de siguranţă similar. Eu aş trimite, de pildă, Moderna într-un judeţ şi aş vaccina tot judeţul respectiv cu Moderna. Pentru că nu putem să trimitem jumătăţi de flacoane în judeţe diferite. Vorbim de vaccinuri aproape similare, nu aş găsi elemente care să favorizeze un vaccin sau altul. Compoziţia la nivel de excipienţi este aproape similară, sunt diferenţe aproape nesemnificative. Diferă condiţiile de transport, intervalul la care e administrat, şi doza din produs”, a completat Gindrovel Dumitra.