Doctorul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează Comitetul Naţional pentru Planificarea Vaccinării Covid-19 în România, a vorbit despre campania de vaccinare. Valeriu Gheorghiță a anunțat că de luni, 4 ianuarie, România ar trebui să vaccineze 20.000 de persoane pe zi.
„De luni, 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele peste 70 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical, ceea ce ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță: „Datele din studii arată o eficacitate de peste 95% la administrarea a două doze”
Coordonatorul Comitetului Naţional pentru Planificarea Vaccinării Covid-19 în România a precizat că protocolul vaccinării prevede administrarea a două doze, una iniţială şi doza de rapel la 21 de zile.
„Autorizarea pe care Agenţia Europeană a Medicamentului a eliberat o prevede respectarea protocolului, şi anume, administrarea a două doze, una iniţială şi doza de rapel la 21 de zile, deci este important pentru că datele din studii, datele de eficacitate de peste 95% reies din acest tip de administrare cu două doze”, a menționat Valeriu Gheorghită.
„Este important să promovăm beneficiile vaccinării în general“
Medicul a mai spus că mai mult de nouă persoane din zece vaccinate nu vor dezvolta boala, ceea ce e un lucru excepţional mai ales la categoriile vulnerabile, categoriile de persoane care pot să dezvolte forme severe
„Datele din studii arată o eficacitate de peste 95% ori acest lucru este foarte important, înseamnă că peste mai mult de nouă persoane din zece vaccinate nu vor dezvolta boala, ceea ce e un lucru excepţional mai ales la categoriile vulnerabile, categoriile de persoane care pot să dezvolte forme severe. De aceea este important să promovăm activitatea şi campania de vaccinare şi importanţa şi beneficiile vaccinării în general“, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
Etapa I de vaccinare
Valeriu Gheorghiţă a spus, pe larg, care e planul de imunizare a populaţiei în următoarele luni. Mai întâi, vaccinul va fi făcut în centre amenajate în spitale.
„Progresiv, intră în activitate toate centrele de vaccinare. Nu este condiţionată începerea activităţii de livrarea dozelor. Noi avem dozele, aşteptăm să le livrăm. Condiţionarea este legată de disponibilitatea centrului de vacinare, aici vorbim despre personalul vaccinator şi despre personalul care beneficiază de vaccinare. Mulţi, o parte dintre ei, şi-au exprimat opţiunea de începe după 1 ianuarie activitatea de vaccinare”, a menționat Valeriu Gheorghiţă.
Etapa a II-a de vaccinare: populaţia vulnerabilă
După vaccinarea personalului medical urmează imunizarea celor cu vârsta peste 65 de ani, a celor care au boli cronice, dar şi a lucrătorilor din domenii-cheie (învăţământ, poliţie, armata, angajaţi vitali în sectorul ecoonomic).
Ultima etapă de vaccinare presupune imunizarea generală a populaţiei. Atunci se preconizează că vom primi săptămânal în jur de 500.000 de doze.
Detalii despre vaccinare
Dozele vor fi administrate de medicii de familie, rezidenţi, asistenţi medicali ori voluntari. Bineînţeles, toţi vor fi coordonaţi.
„În etapele a doua şi a treia vor fi înfiinţate şi organzate centre de vaccinare în afara unităţilor medicale. În momentul de faţă vorbim despre aproape 800 de centre medicale. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în aceste centre de vaccinare şi care nu desfăşoară activităţi voluntare, va fi remunerat pentru această activitate”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.