Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, a declarat că de la începutul campaniei de imunizare aproape 18.000 de cetăţeni străini s-au vaccinat la centrele din România.
„Pfizer a primit autorizare de la Agenția Europeană a Medicamentului pentru variația de temperatură 2 grade cu stabilitate timp de 30 de zile, ceea ce înseamnă că nu mai aveam acea stabilitate de 5 zile care să crească riscul de irosire a dozelor, așa încât în momentul de față centrele de vaccinare vor avea o aprovizionare pentru mai multe zile, tocmai de aceea vom putea să asigurăm un număr mai mare de persoane care se prezintă la centrele de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiţă a anunţat că cei care vor să se imunizeze o pot face la centrele de vaccinare între orele 14:00 şi 20:00, iar persoanele care depăşesc vârsta de 60 de ani se pot prezenta fără a avea programare şi pot veni pe toată durata programului de lucru.
„În perioada 10-17 mai au fost vaccinate cu prima doză 329.073 de persoane. Sigur că am făcut o evaluare a numărului de persoane programate pentru prima doză, respectiv persoanele care au fost vaccinate fără programare. În același interval au fost vaccinate cu doza 1 fără programare 222.413 persoane, ceea ce înseamnă 67,58%. Acest lucru confirmă că oamenii își doresc să se vaccineze și se prezintă direct la centrele de vaccinare”, a mai spus Gheorghiță.
Acesta a anunțat și care este numărul cetățenilor străini vaccinați în România.
Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiţă, a vorbit despre numărul de cetăţeni străini vaccinaţi în România. În jur de 17.855 de cetăţeni străini care au drept de şedere legal în ţara noastră s-au imunizat la maratoanele de vaccinare. Acest număr s-a înregistrat de la începutul campaniei de vaccinare şi până în prezent.
Valeriu Gheorghiţă a anunţat câţi români s-au vaccinat
Valeriu Gheorghiţă a sustitnut o conferinţă de presă unde a precizat că în România s-au vaccinat aproximativ 4 milioane de romani. Acesta a făcut şi un top a judeţelor în care s-au imunizat oamenii: Timiș, Dâmbovița, Călărași, București și Dolj. Valeriu Gheorghiţă mai prezentat şi faptul că până în prezent sunt peste 1.400 de medici de familie care administrează vaccinul împotriva Covid-19
„În ceea ce privește etapa de vaccinare prin cabinetele de medicină de familie, la acest moment sunt 1.403 medici de familie care au recepționat vaccinuri de la cele trei companii diferite – Johnson & Johnon, Modernă și AstraZeneca. Vaccinuri de la Johnson & Johnson au recepționat 1.373 de medici de familie. Au fost distribuite în total 64.905 doze și au fost administrate deja peste 29.000. Un medic de familie din județul Botoșani a organizat chiar un minimaraton cu vaccin de la Pfizer și a reușit să vaccineze în trei zile circa 180 de pesoane din comună Răchiți, ceea ce mi s-a părut un demers absolut extraordinar, cu ajutorul DSP Botoșani. Urmează să se organizează și alte activități.
În 56% din cazuri se vaccinează în cabinetele din mediul rural, 44% în cabinetele din mediul urban. Topul celor 5 județe în funcție de numărul de vaccinări efectuate, care au înregistrat peste 1.000 de persoane vaccinate la 17 mai: Timiș – 2395, Dâmbovița – 1543, Călărași – 1523, București – 1420 și Dolj – 1035. În ce privește vaccinarea în cabinetele din rural, la 17 mai cele mai multe erau administrate în județul Călărași – 1.118, Dâmbovița – 930, Timiș – 850, Dolj – 723, Bihor – 587”, a declarat Valeriu Gheorghiță.