Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a observat o scădere a persoanelor care se adresează pentru vaccinare.
Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că, în ultima perioadă, 10.000 de persoane se vaccinează, în medie, cu prima doză, adresabilitatea fiind în scădere. Acest fapt nu îl îngrijoreajă pe șeful CNCAV, deoarece susține că este doar o situaţie temporară, iar numărul persoanelor care doresc să se vaccineze va crește.
”Este un lucru pe care-l observăm cu toţii, ne uităm la aceleaşi date şi, într-adevăr, în ultima perioadă am observat o scădere a persoanelor care se adresează pentru vaccinare, pentru doza 1. Practic, vorbim despre o medie de 10.000 de persoane care se vaccinzează cu doza 1 în ultima perioadă”.
Valeriu Gheorghiță, despre interesul românilor pentru vaccinarea anti-COVID-19: „Ne aşteptăm ca numărul celor care vor fi vaccinaţi să fie în creştere”
Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) crede că perioada de scădere a interesului românilor de a se vaccina este una temporară.
”Noi considerăm că foarte probabil este o perioadă temporară în care avem aceste scăderi şi ne aşteptăm ca în prioada următoare numărul celor care vor fi vaccinaţi să fie în creştere, având în vedere reorganizarea activităţilor şi aducerea vaccinului mai aproape de beneficiari, în special în mediul rural”, a mai declarat Gheorghiţă.
Medicul a fost întrebat care este ţinta de vaccinare acum, iar răspunsul acestuia a fost: ”Nu este vorba despre o ţintă, epidemiologic avem rezultate foarte bune în acest moment. Rata de incidenţă este de 0,07 la mie, lucru care este foarte bun”.
Valeriu Gheorghiță a adăugat că un sfert din populaţia eligibilă a primit cel puţin o doză de vaccin, mulţi având schema completă.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, vineri, că peste 25.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, peste jumătate cu doza de rapel.
Valeriu Gheorghiță, despre imunitatea după vaccinare: „Răspunsul imun de memorie e foarte prompt şi duce la creşterea rapidă a nivelului de anticorpi”
Președintele CNCAV susține că scăderea numărului de anticorpi nu trebuie confundată cu nivelul protecției după vaccinare. Explicația constă în faptul că există un răspuns imun de memorie, care este foarte prompt şi duce la creşterea rapidă a nivelului de anticorpi.
„Nu trebuie să confundăm scăderea numărului de anticorpi cu nivelul protecţiei pentru că avem răspuns imun de memorie şi în momentul în care intram în contact cu o persoană cu infecţie SARS-COV-2 şi suntem expuşi la virus, răspunsul imun de memorie e foarte prompt şi duce la creşterea rapidă a nivelului de anticorpi. Expunerile repetate la infecţie ne menţin un nivel crescut al anticorpilor, este o imunizare, o vaccinare naturală aş putea spune.
Medicul spune că, potrivit datelor de până acum, există posibilitatea ca încă 12 luni după vaccinare să se mențină un nivel de protecție, conferit de schema de vaccinare.
Din ceea ce se estimează foarte probabil că cel puțin 12 luni vom avea un nivel de protecție oferit după prima schemă de vaccinare. Nu există un consens (legat de a treia doză) din lipsa datelor”, a precizat Valeriu Gheorghiță.