Prima pagină » National » Valeriu Gheorghiță a declarat că se vor face vaccinari săptămânal în diferite localități, pentru a reduce decalajul de imunizare dintre mediul urban și cel rural
Valeriu Gheorghiță a declarat că se vor face vaccinari săptămânal în diferite localități, pentru a reduce decalajul de imunizare dintre mediul urban și cel rural

Valeriu Gheorghiță a declarat că se vor face vaccinari săptămânal în diferite localități, pentru a reduce decalajul de imunizare dintre mediul urban și cel rural

25 mai 2021, 15:27,
Alexandru Ifrim în National

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, a declarat astăzi, 25 mai 2021, ca echipa medicală din oraș va merge la un centrele de imunizare din localităţi. Acestea se vor face o dată sau de două ori pe săptămână pentru a reduce diferneta de vaccinare dintre urban şi rural.

Valeriu Ghoerghita este de părere că oamenii din mediul rural sunt dornici de a se vaccina însă aceştia nu au cu ce să ajungă în oraşe pentru a se imuniza. În unele dintre aceste sate nici medic de familie nu este. Până în prezent campania de imunizare „s-a bazat pe cele peste 1.000 de centre fixe, acum ne vom orienta spre zona rurală, unde există doritori”, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a declarat că platformă de programare va fi optimizata, în aşa fel încât să permită vaccinarea cu dozele Johnson&Johnson. Iar platformă nu va mai aloca programare pentru rapel.

„Platforma de programare va fi optimizată începând de mâine și va permite programarea persoanelor în centrele de vaccinare cu vaccin de la Johnson&Johnson, particularitatea fiind aceea că nu se va mai aloca rapelul, ținând cont de faptul că vorbim de administrarea unei singure doze. La acest moment sunt 31 de centre de vaccinare, totalizând circa 36 de fluxuri pentru acest tip de vaccin în 21 de județe. Vor fi și celelalte județe implicate progresiv în deschiderea acestor tipuri de centre, având în vedere că o parte din populație dorește să se vaccineze cu acest tip de vaccin și nu toți au medicul de familie implicat în acest demers de vaccinare”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gherghiţa a vorbit despre situaţia campaniei de vaccinare

Coordonatorul campaniei naţionale de imunizare, Valeriu Gheorghiţă, a vorbit despre situaţia vaccinării în România. Imunitate de grup este între 30% şi 40%, aceste procente depinzând de raţă de vaccinare, dar şi a celor care au trecut printr-o infecţie cu Covid-19. Aceasta fiind una dintre explicaţiile pentru evoluţia favorabilă din punct de vedere epidemiologic. Valeriu Gheorghiţă a ţinut să precizeze că cel mai probabil există de cel puţin 2 ori până la 5 ori mai multe cazuri de Covid-19 sau care au trecut printr-o astfel de infecţie în ultima perioadă care nu au fost diagnosticate, sau nu s-au raportat .

“Avem peste 55% persoane în vârstă de peste 50 de ani vaccinate în România cu cel puţin o doză. Se suprapune cu procentul persoanelor vulnerabile, al persoanelor care de la această vârstă în sus au şi boli cronice în procente destul de ridicate. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm conceptul acesta de imunitate colectivă care se obţine ideal şi în mod rapid, sigur, eficient prin vaccinare, dar se adaugă şi imunitatea obţinută prin boala naturală. În momentul de faţă, avem peste un milion de persoane care sunt raportate cu infecţie Sars-Cov-2 şi care sunt vindecate. Probabil că sunt de cel puţin două ori până la cinci ori mai multe cazuri în mod real care au trecut prin această infecţie şi care fie nu au fost diagnosticate, fie nu au fost raportate, fie au făcut infecţie asimptomatică aşa încât în funcţie de acest scenariu de la două până la de cinci ori mai multe cazuri probabil că imunitatea de grup în momentul de faţă în România este începând de la 30% până la 45%. Acest lucru explică evoluţia favorabilă din punct de vedere epidemilogic”, a transmis Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`