Prima pagină » Turism » Destinatii montane » Valenii de Munte-Cheia, oaza de liniste de pe Valea Teleajenului
Valenii de Munte-Cheia, oaza de liniste de pe Valea Teleajenului

Valenii de Munte-Cheia, oaza de liniste de pe Valea Teleajenului

25 nov. 2016, 13:03,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:57800;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Pentru cei care vor sa schimbe statiunile montane de pe Valea Prahovei cu destinatii similare, dar mai putin aglomerate si mai ieftine, zona Valenii de MunteCheia este o alegere ideala. Aici veti descoperi un peisaj desprins parca din basme, dar si adevarate lectii de istorie prin intermediul muzeelor.
Cum vii dinspre Bucuresti si treci de Ploiesti, pe Valea Teleajenului, prima oprire este la Valenii de Munte, un mic oras de provincie de care s-a indragostit savantul Nicolae Iorga.
„Veti fi impresionati de biroul lui Nicolae Iorga pentru ca el este asezat cu spatele la usa, semn ca profesorul nu vroia sa fie deranjat. In dormitor veti vedea peria si oglinda doamnei Iorga care sunt imbracate in argint”, povesteste Claudia Gianoti – muzeograf coordonator Casa Memoariala „Nicolae Iorga”, scrie digi24.ro.
Dupa ce ne-am oprit acasa la savant, ne putem continua drumul printr-un peisaj de poveste, pana la Maneciu. Padurea se dezvaluie in culori bogate, diferite de la un anotimp la altul. Lacul de la Maneciu de la poalele Muntelui Ciucas este imposibil de ratat. Se vede de pe drumul national pentru ca este intins pe aproape doua sute de hectare. Aici veti descoperi un alt taram, cel al frumusetilor pamantului, adica istoria de piatra si arhiva planetei. Muzeul Florilor de Mina poate fi vizitat in fiecare zi de marti pana duminica.
„Exponatele noastre sunt doar cateva varietati de cristale din cele zece mii de feluri. Cele expuse vin din zona Baia Mare, apartin unor vremuri vechi, unei perioade geologice neogenului, cu 12-15 milioane de ani in urma, vin din minele noastre, de exemplu din Mina Cavnic, din Baia SpiriiHerjaBaia de Aries„, spune Ana Serban – muzeograf Muzeul Florilor de Mina Cheia. 
Vacanta poate continua la pensiunile din zona. Aproape fiecare localnic si-a transformat casa in loc de cazare, asa ca preturile sunt rezonabile, iar conditiile bune.
„Suntem cotati la doua margarete, avem camere si cu baie comuna, si cu baie proprie. Avem camere cu doua locuri si baie comuna la 50 de lei, avem camera cu baie individuala 70 de lei si camera cu trei locuri 80 de lei”, Dora Achim – proprietar pensiune.
De la Cheia se pot face diverse traee turistice pe potceile montane, Astfel puteti vizita cabana Ciucas sau muntele Rosu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *