Prima pagină » National » Val de viroze şi pneumonii în spitalele de pediatrie. Medicii acuză lipsa vaccinurilor

Val de viroze şi pneumonii în spitalele de pediatrie. Medicii acuză lipsa vaccinurilor

20 sept. 2022, 15:12,
în National

Doctorii sunt îngrijoraţi după ce un val de viroze şi pneumonii au apărut în cazul preşcolarilor şi celor din clasele primare. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că imunitatea celor mici este mai scăzută după perioada de restricţii din pandemie, fapt pentru care, mulţi ajung la spital cu insuficienţă respiratorie.

Dar cel mai grav este ca, în mai multe cabinete ale medicilor de familie, lipsește vaccinul.

Val de viroze şi pneumonii în rândul copiilor

Deşi nu a debutat încă sezonul gripal, spitalele se confruntă cu un val de viroze și pneumonii. Fapt pentru care, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti ajung zilnic copiii cu infecţii respiratorii, iar unii au forme severe de boală.

„În cazul în care viroza care este dată de fapt de un virus se suprainfectează zona respectivă, adică plămânii şi apare şi infecție bacteriană şi atunci spunem că se dezvoltă o pneumonie”, a declarat Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Astfel spus, mai bine de jumătatea din totalul internărilor de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală sunt cu viroze şi pneumonii, cei mai mulţi copii ajungând la spital cu febră mare, tuse, dar şi cu insuficienţă respiratorie.

De asemenea, cu această problemă se confruntă şi cabintele medicilor de familie.

„Există şi o lipsă de memorie imunologică a organismului copiilor pentru că au fost restricțiile şi majoritatea au stat acasă şi nu au avut tangenţe cu virusurile respiratorii cu care eram familiarizaţi în anii anteriori”, a precizat Cosmina Berbecel, medic pediatru.

Dar cel mai grav este că mulţi doctori acuza că nu au primit vaccinul PREVENAR, cel împotriva pneumoniei.

„Nu a fost deloc trei-patru luni, pe urmă a reapărut în mai cantități mai mici şi acum lipsește din nou. Este un vaccin care se face de la 2 luni şi este extrem de important pentru copiii foarte mici care se nasc prematur, mai ales pentru aceștia, pentru că previne pneumonia peumococica, care este printre principalele cauze de deces din lume”, a spus medicul Sandra Alexiu.

Cu toate acestea, conform datelor furnizate de Institutul de Sănătate Publică, achiziţia vaccinului pneumococic se afla în plin proces de desfăşurare, întrucât s-a primit recent bugetul pentru aceaste seruri.

Cele mai frecvente simptome ale pneumoniei

Simptomele pneumoniei apar de obicei lent, pe parcursul câtorva zile, dar pot fi și situații în care apar brusc, în cel mult 48 de ore de la inflamarea țesutului. Astfel că cele mai des întâlnite simptome ale pneumoniei sunt tusea, care poate fi seacă sau productivă și dificultăți ale respiratiei, precum respirația superficială sau tăierea respirației.

De altfel, persoanele care suferă de pneumonie pot să facă febră, transpirație, să aibă bătăi rapide ale inimii, stare de rău, tremurat.

În cazuri mai rare, pot să apară simptome precum pierderea poftei de mâncare, durere toracică, care se agravează în momentul în care se tușește, sânge în tuse sau respirație șuierătoare. Totodată, alte simptome pe care le pot acuza persoanele care suferă de pneumonie implică starea de oboseală, senzația de greață sau vomă, dureri de cap, dureri articulare și musculare.

Cu toate acestea, în funcție de cât de gravă este situația, tratamentul și durata pneumoniei poate să difere. În mod normal, antibioticele se prescriu pe o perioadă de la 7 la 14 zile. Chiar după primele 3-5 zile se va putea observa o ameliorare a simptomelor, însă trebuie neapărat să continuăm tratamentul până când ne-a fost indicat de către doctor deoarece infecția încă se află în organism.

Cu toate acestea, după acest val de viroze şi pneumonii în rândul copiilor, medicii anunță că lipsesc vaccinurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`