Desecretizarea, în această săptămână, a dosarelor judiciare referitoare la presupușii asociați ai lui Jeffrey Epstein a provocat un nou val de teorii ale conspirației, scrie NPR. Epstein, care s-a sinucis în închisoare în timp ce aștepta să fie judecat pentru acuzații federale de trafic sexual, este un etern favorit al comunităților cu vederi conspiraționiste din cauza legăturilor sale cu cei bogați și puternici și a speculațiilor din jurul morții sale.
Unele acuzații false au încercat să lege de Epstein alte figuri de profil înalt al căror nume nu apare în cele mai recente documente făcute publice. Multe alte discuții s-au concentrat în jurul ideii că tot ceea ce i se arată publicului despre Epstein nu este povestea reală.
Logica conspiraționistă funcționează adesea ca o inversare a clișeului conform căruia „a vedea înseamnă a crede”, potrivit lui Jenny Rice, profesor de retorică la Universitatea din Kentucky, care a cercetat comunitățile de adepții ai teoriilor conspiraționiste dedicate atacurilor de la 11 septembrie.
„Poți crede doar lucrurile pe care nu le poți vedea”, a explicat ea. „Lucrurile care ne sunt arătate sunt produse în mod deliberat și ne sunt livrate în mod deliberat și, prin urmare, nu sunt demne de încredere”.
Teorii contradictorii se învârt în jurul lui Epstein
Printre exemplele din această săptămână se numără cei care promovează ideea că împușcăturile de la o școală care au avut loc joi în Iowa au fost de fapt o înscenare menită să distragă atenția publicului de la lista Epstein. În altă parte, lista însăși este prezentată ca o distragere a atenției de la noile presupuse dovezi de fraudă electorală care dovedesc că Donald Trump este președintele de drept.
Contradicții ca acestea sunt frecvente în lumea convingerilor conspiraționiste, mai ales în era social media, unde decodarea și interpretarea evenimentelor de știri este adesea participativă și comună.
„Este aproape ca o formă de construire a lumii în mod colaborativ”, a spus Rice. „Eu însumi sunt un cercetător, așa că înțeleg pe deplin emoția de a cerceta și de a descoperi. Și, deși eu o fac prin mijloace academice, o mulțime de teoreticieni ai conspirației găsesc același tip de bucurie în a descoperi.”
Teoriile contradictorii care se învârt în jurul lui Epstein atunci când acesta reapare pe prima pagină a ziarelor nu fac decât să arate cât de maleabilă și utilă s-a dovedit povestea sa în comunitățile care se ocupă de conspirații.
„Când am făcut sondaje despre teoriile conspirației despre Epstein, ceea ce este interesant la ele este că traversează oarecum spectrul ideologic. O mulțime de teorii ale conspirației tind să se situeze ferm într-o parte sau alta, iar aceasta, într-adevăr, se datorează faptului că a fost atât de prolific în contextul său social și fotografiile cu el cu Donald Trump și fotografiile cu Bill Clinton”, a declarat Eric Oliver, profesor de științe politice la Universitatea din Chicago.
Oliver cercetează teoriile conspirației din 2006 și spune că ponderea populației care crede în teorii ale conspirației de un fel sau altul a rămas destul de constantă. Acestea sunt, de asemenea, o constantă de-a lungul istoriei, spune el.
„Cred că asta este marea diferență a ceea ce se întâmplă acum, și apoi cred că există și surse media ușor accesibile… care se prezintă în mod regulat ca surse de știri”, spune Oliver.
El și alți cercetători folosesc uneori expresia „antreprenori ai conspirației” pentru a descrie persoanele sau organizațiile care câștigă bani și influență prin răspândirea convingerilor conspiraționiste. Este un model de afaceri cu unele avantaje încorporate.
„Știți, teoriile conspiraționiste nu ajung la un punct în care să spună: „Bine, mister rezolvat”. Munca noastră aici s-a terminat. Pentru că, într-o anumită măsură, știți, o parte din ceea ce îi atrage pe oameni la teoria conspirației este faptul că aceasta este nesfârșită”, a spus Rice.
Din nefericire, a adăugat ea, deși relatările conspiraționiste pot părea să se concentreze pe probleme sociale legitime, ele tind, de asemenea, să distragă atenția de la un angajament politic constructiv. Potențialul ca teoriile conspirației să influențeze politica este din ce în ce mai îngrijorător pentru Oliver, care indică două exemple recente.
„6 ianuarie și mobilizarea oamenilor care iau cu asalt Capitoliul în jurul datei de 6 ianuarie. S-ar fi întâmplat acest lucru fără teoriile conspirației în jurul acestui lucru?”, a spus el. „A doua ar fi, desigur, rezistența la vaccinuri în jurul COVID și un fel de negare a dovezilor științifice de bază legate de COVID.”