Prima pagină » Local » Val de refugiaţi la UPU Iași! Doi pacienți vor fi trimiși în Israel – UPDATE
Val de refugiaţi la UPU Iași! Doi pacienți vor fi trimiși în Israel - UPDATE

Val de refugiaţi la UPU Iași! Doi pacienți vor fi trimiși în Israel – UPDATE

07 mart. 2022, 06:53,
BZI.ro, în Local

A fost o săptămână aglomerată la UPU Iași. Mai mulţi refugiați au apelat la ajutorul medicilor. Dacă la începutul săptămânii trecute existau 1-2 prezentări la UPU, spre sfârșit s-a ajuns la 5-6 pe zi.

UPDATE: Deocamdată, se pare că situația din spitale privind refugiații ucraineni este sub control, nefiind înregistrate cazuri grave.

„Numărul de solicitări prin 112 a crescut. Azi noapte au fost 7 astfel de solicitări. În 24 de ore se ajunge la 10 solicitări. Numărul este proporţional cu numărul celor care locuiesc acum temporar în județul Iaşi. Patologia este diversă, sunt cazuri de boli cronice care se acutizează, în condiţiile călătoriei, a stresului. Puţini au avut nevoie de internare. A fost vorba de un bărbat de 59 de ani, aflat sub o intervenţie post infarct făcută în Ucraina şi care acum, după călătoria în România a vut nevoie de internare la cardiologie.

De asemenea, am primit în două ambulante doi pacienţi de19 şi 44 de ani, cu traumatisme, declarativ, din bombardamentele din Kiev. Pacienţii au fost aduşi de la un spital din Kiev. Au rămas în unitatea primire urgente sub supravegherea noastră timp de două zile şi în această dimineaţă au fost transferaţi către aeroport pentru a merge spre un centru de traumă acolo unde aveau aviz. E bine că starea de sănătate a tuturor acestor persoane este una care poate să îşi revină după câteva intervenţii sau după câteva zile de spitalizare. Acesta este un lucru bun.

Dacă populaţia județului Iaşi creşte, e clar că, creşte şi numărul de solicitări. Iar dacă e vorba de oameni care sunt cu condiţii de viaţă modificate, pentru că stresul este major pentru aceşti oameni. Este posibil să crească numărul de solicitări. Noi suntem pregătiţi, există locuri de spitalizare, există permanent în Urgență un medic vorbitor de limba rusă care a făcut traducerea, astfel încât ne asigură partea de comunicare extrem de importantă” a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Știre inițială

Prof. dr. Diana Cimpoeșu menţionează faptul că sunt doi pacienți care au fost externați dintr-un spital din Kiev vor fi transportați la un spital din Israel.

Săptămână a început cu 1-2 persoane pe zi care s-au prezentat la UPU. La sfârşitul săptămânii s-a ajuns la 5-6 refugiați pe zi. În ultimele 24 de ore au fost 10 apeluri în dispecerat pentru probleme medicale pe care refugiații din Ucraina le-au întâmpinat. Unii au refuzat transportul la spital. Totuşi, vineri noaptea au ajuns doi pacienți, în vârstă de 19 respectiv 44 de ani care au fost externați dintr-un spital din Kiev. Aceștia erau traumatizaţi în bombardamentele din Kiev şi au ajuns cu ambulanța la UPU având fracturi inferioare imobilizate. Cei doi aşteaptă transportul aeriant spre Israel. În aceste momente avem o singură internare la cardiologie. a menționat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *