CTP Iași a anunțat noi modificări la eliberarea abonamentelor, astfel că au apărut și multe nemulțumiri din partea călătorilor
De la 1 februarie 2025, legitimațiile de călătorie se vor scumpi la CTP Iași, biletele vor fi 4 lei pentru o călătorie. Pe lângă scumpiri, nici abonamentele pe hârtie nu vor mai fi eliberate. Oamenii sunt extrem de revoltați de noile proceduri.
O nouă procedură
Călătorii trebuie să urmeze o nouă procedură pentru eliberarea unui card de transport și achiziționarea unui abonament. Mai întâi trebuie să completeze un formular GDPR, ulterior trebuie să specifice punctul de vânzare din oraș, de unde dorește ridicarea cardului care va ajunge în 3 zile lucrătoare. Ca să încarce cardul cu bani, călătorii trebuie să folosească aplicația IA`ȘI BILET, introducând cardul bancar. La fiecare călătorie, oamenii trebuie să valideze cardul în mijlocul de transport. De la 1 februarie 2025, prețul unui bilet va crește la 4 lei.
„Începând cu data de 1 februarie 2025, toate tipurile de abonamente se vor elibera pe carduri de transport. Abonamentele pe suport de hârtie nu vor mai putea fi achiziționate de la punctele noastre de vânzare, iar toți călătorii vor trebui să folosească aceste carduri emise de compania noastră pentru a călători”, au transmis reprezentanții CTP Iași.
Modificările de la CTP Iași au stârnit nemulțumiri
Majoritatea călătorilor care folosesc transportul public din Iași sunt indignați de noile modificări și cred că noua procedură mai mult încurcă. Pe lângă pașii de urmat, cel mai mult îi deranjează pe oameni faptul că trebuie să valideze cardul de fiecare dată când intră în mijlocul de transport. Având în vedere că la orele de vârf acestea sunt pline, acest lucru devine imposibil. Nu este prima dată când călătorii sunt indignați de către deciziile companiei.
„Mi se pare o mare prostie, eu îmi cumpăr abonament ca să scap de stresul de a valida legitimația de călătorie. Când tramvaiul este plin ochi, nici nu poți să te miști, nu ai cum să ajungi la un aparat de validare. O schimbare neinspirată, care mai tare ne încurcă”, a precizat Mariana, o călătoare de la CTP Iași.
Mulți se bazau pe abonamente, deoarece nu mai trebuiau să valideze, iar singura alternativă le rămâne acum aplicația 24Pay.
„Atâtea proceduri pentru a cumpăra un abonament, mult prea complicat. Pe suport de hârtie era simplu, nu mai validai, mergeai liniștit. Vor fi mulți oameni care nu vor valida. Singura alternativă viabilă rămâne acum aplicația 24 Pay pe telefon, ca să scăpăm de validare”, a spus George, un tânăr din Iași.
Nici angajații nu sunt convinși de noua metodă
Nici angajații de la punctele de vânzare nu sunt încântați de modificări, mai ales din cauză că nu au toate mijloacele necesare să își facă treaba. Compania se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește mijloacele de transport. Multe tramvaie sunt defecte, vatmanii, uneori, nu au cu ce lucra, iar călătorii așteaptă mult în stații.
„Va fi haos, iar mulți oameni ne vor înjura pe noi, pentru că suntem în fața lor reprezentanții companiei. Era și o discuție să ne aducă niște calculatoare la dispecerate, să putem și noi gestiona mai bine totul, însă a rămas totul o discuție. Cred că lucrurile se complică mult mai mult decât ne doream. Poate conducerea se va gândi mai bine”, a declarat o dispeceră de la CTP Iași.
Oamenii vor mai putea să achiziționeze abonamente cu bani cash doar de la automatele de bilete de pe stradă.
„Persoanele care doresc să își achiziționeze abonamente cu cash pot să o facă de la automatele de bilete E-PIN sau de la sediul CTP Iași, din str. Silvestru 5, Compartiment Tonete. În viitorul apropiat, cardurile vor putea fi încărcate folosind cash și de la punctele de vânzare bilete care vor fi comunicate ulterior. Validarea este necesară pentru a colecta date esențiale despre gradul de încărcare a traseelor, intervalele orare aglomerate și să optimizăm oferta de transport pentru călători”, au transmis reprezentanții CTP Iași.
Deși au apărut nemulțumiri după ultimele modificări de la CTP Iași, călătorii vor trebui să se conformeze.
Daca nu ai smartphone, nu poti merge cu tramvaiul?! Se incadreaza in trendul general: nici banking nu mai poti face fara smartphone. Nici macar la curve nu mai poti merge fara smartphone. Probabil ca in cativa ani ni le vor implanta la nastere, odata cu cnp-ul 🙂
Din ce observ eu , conducerea CTP visează doar cai verzi pe pereți! Uitati-va mai bine la tramvaiele și autobuzele care mai au un pic și se rup in doua, pe care le-ați dotat cu sisteme anticoliziune. Pentru alea și pentru alte cheltuieli inutile găsiți bani repede. Licitația pentru piese pt tramvaie și autobuze o mai faceți sau a fost praf in ochii angajaților și a călătorilor! La ce servicii oferiți sa va fie rușine pt scumpirea prețurilor și măsurile luate!
Practic, multi calatorii vor spune nu pot sa achizitionez ! Categoric se vor uni, si ies scandaluri. Se va renunța la legea asta impusa si proasta.
Hello
Se vor mai acorda reduceri abonament de 50% pt angajați din învățământ și alte instituții conexe?
Cum se validează legitimația acelor angajați în sistemul e-ticketing?
Cum se încarcă Portofelul virtual cu multiplu de 5 ron? Momentan poți incarca cu 10/30/50/70/100 ron.
Cum se vor descurca sa cumpere bilet călătorii dinafara orașului, în special bătrânii?
Pai intreaba-te pe tine: Cum te descurci la Cluj sau Bucuresti cu transportul public?
mda, m-am convins sa nu renunt la masina… totul e complicat si de proasta calitate la CTP. nici nu e de mirare, asa primar, asa conducere la CTP
PLM, asa-i ca stii sa citesti, dar nu pricepi ce citesti? Adica esti cam analfabet functional. Articolul e despre carduri de transport, nu despre smartphone, dar na, „e grele”.
Cred ca nu ai reusit sa treci de titlu. Ca „e grele” cum zici tu. Iaca ce zice mai incolo: „Ca să încarce cardul cu bani, călătorii trebuie să folosească aplicația IA`ȘI BILET”.
Inainte de a te face singur de ras, fa un efort si citeste. Pe urma, daca mai rezisti la inca un efort intelectual, roaga pe cineva sa iti explice textul.
Si eu care comentam de cei care nu au smartphone, ca tine… Era de bine, bre! Hai sictir.
PLM ✠ de pe Poitiers. Are timp de dat cu părerea despre orice. Chiar dacă nu se pricepe. Hai că dacă tot te-am dibuit o să comstați chiar de azi că o să ai multe griji și multă treabă.
Ma scuzi, nu folosesc tramvaiul… ca tine 🙂
Uneori validatoarele de carduri speciale ale elevilor, persoanelor in varsta nu functioneaza. Ieri am circulat cu un autobuz care nu avea nici un validator de carduri speciale.
De ce nu au luat masuri ca la data la care vor sa introduca aceste carduri acestea sa poata fi incarcate la tonetele de bilete – alea putine care au mai ramas in oras, nu dupa cine stie cat timp sa se poata face acest lucru. Treaba facuta cu picioarele, fata cap, ca de obicei la CTP.
Nu cred ca cei de la CTP folosesc mijloacele de transport in comun. Sa stai cu sacosele in maini, in inghesuiala si sa te mai foiesti si prin tot autobuzul sau tramvaiul sa le validezi lor un card.
Asta e baie de joc la adresa celor care achizitioneaza abonamente.
Ia sa vedem noi cati tigani care folosesc mijloacele de transport in comun o sa valideze carduri din astea. Tot pe gratis o sa merga ca si pana acuma.
Gata, renunt la abonament si merg cu masina, sa fie si mai aglomerate strazile! Cand orasul e condus de boi si corupti se descurajeaza folosirea mijloacelor de transport in comun, cu preturi mai mari si alte piedici pentru calatori! O sa fie criminal la fiecare urcare in tramvai sau autobuz sa valideze toata lumea cardurile, mai ales ca multe aparate de validare functioneaza aiurea sau sunt defecte.
O idee extrem de proasta. Nu sunt de acord. Simplificati lucrurile, nu le complicati!
Mama tampitilor este mereu gravida !!! Acum a nascut la CTP Iasi.
Am urmatoarea propunere pentru primarul orasului Iasi. Sa se voteze in Consiliul Local, ca timp de 2 saptamini, in administratia publica (primarie, consiliul judetean), institutiile publice, politie etc, de la primar si directorul cel mai mare pina la ultimul sef sa nu mai fie utilizate masinile de serviciu. Le bagati fratilor in garaje si asa frumusel, veniti la serviciu cu transportul in comun, plecati la vilisoarele voastre de la marginea orasului, tot cu transportul in comun, cu taxiul, pe jos etc. Veti constata in acest fel ce conditii ofera transportul in comun, veti sta la cozi si in statii cit trebuie, veti vedea si pe tiganii care nu platesc bilet si maninca seminte, veti vedea si cit de indisciplinati sint soferii de autobuze,cei de taxi, firmele de livrare mincare la domiciliu etc. Veti lua contact cu situatia din teren si veti vedea astfel realitatea. Asa, cum nu platiti un leu din buzunarul vostru ca sa veniti la serviciu, ca va plateste institutia masina, ca aveti loc de parcare la institutie, ca dimineata va puneti fundul in masina si tup la
serviciu e foarte simplu sa dai din gura sau sa ai initiative care dupa foarte scurt timp se dovedesc proaste .
Sinteti de acord Domnule primar sa propuneti aceasta masura ? Dar Cei din Consiliul Local ? Daca da, va mai propun una, o saptamina din luna, pentru protectia mediului si incurajarea transportului in comun, primaria si toate institutiile publice nu utilizeaza masinile, doar transportul in comun. Dupa 3 luni de exemplu dat de voi, urmeaza si cetatenii. DE ACORD Domnule primar? Daca nu, sa vedem cine preia initiativa ????
👏👏👏
Nu suntem de acord cu aceasta idee. Lăsați abonamentele pe hârtie, așa cum este acum. E mai simplu așa, cine are abonament îl are în buzunar și nu se îngrămădește sa l valideze oferind loc celor care vor să composteze un bilet etc
O nebunie, sa se îmbulzească toată lumea la validat abonamente….
Merg pe blat, nu mai cumpar niciun card nimic, nici un bilet.
Tramvaie obtinute gratuit, si magarii au dublat abonamentele.
Tramvaie obtinute gratuit, si magarii dupa ce ca platesti taxe, mai platesti bilet.
Nu taica, mergem pe blat. Ati inceput sa profitati de calatorii orasului.
Mergi in statie la 27 la pod Nicolina, te ploua si te bate vantul ca nu au o statie acoperita, stai pana albesti o ora, vine autubuzul burduf plin, nu ai loc sa urci si te duci la tramvai, mai stai inca 20 minute.
Si capcaunii vor bilet? la anul coruptilor.
Ce va kkti pe voi atata? La Bucuresti e treaba asta de cativa ani pentru toata lumea (elevi, studenti, profesori, pensionari, ceilalte categorii de calatori). Nici bilete clasice nu se mai vand. Totul e pe baza de card contactless (portofel electronic) de-al lor si pentru bilete si abonamente. la Bucuresti portofelul electronic poate fi reîncărcat la punctele de vânzare, la automatele de vânzare prin intermediul platformei de reîncărcare on-line şi prin intermediul staţiilor de plata Selfpay si PayPoint.
prostia SCTP-ului e ca trebuia sa lase la optiunea calatorilor care vrea card contactless care vrea tip clasic.
stai sa-ti dai coate de fiecare data cand urci in autobuz sau tramvai sa-ti validezi de fiecare data cardul contactless al SCTP-ului chiar daca ai abonament pe 30 zile pe toate liniile la kkturile alea galbene si sa-ti apara ecranul verde „bifat”.
Si daca nu validam ce se intampla? Cum stie controlorul daca am validat sau nu? Asta e pt statistica CTP, nu e treaba mea.
O sa scada veniturile CTP, multa lume va renunta la abonamente cu procedurile astea idioate.
nu vor renunta la abonamente. nu-ti convine cand te duci la servici sa dai 4 lei, cand te intorci iar 4 lei. e 8 lei pe zi x 5-6 zile pe saptamana de servici = 40-48 lei pe saptamana x 4 saptamani (1 luna) = 160-192 lei. pe cand un abonament 30 zile pe toate liniile costa 130 lei, faci economie de 30-62 lei pe luna.
Pai vine controlorul, opreste autobuzul, numara oamenii din autobuz, apoi vede cate s au validat la…validator, face diferenta iar cei care nu au validat, din bun simt, vor recunoaste si vor fi mustrati public!
Asa e cand esti subventionat de primarie/primarii, daca erau privati si aveau concurenta atunci erau in faliment de mult. Au monopol si isi permit sa faca ce vor. Iesenii platesc CTP de doua ori, prin bilete/abonamente si prin impozite. Eu cred ca au gandit bine si vor sa scape de pensionarii care au liber si care nu se vor descurca cu legitimatia tip card.
la Bucuresti e implementat demult. si pensionarii din Bucuresti s-au obisnuit. toate au un inceput.
Cand au introdus validarea abonamentului de catre pensionari s-au gandit ca sunt batrani care abia pot urca in mijocul de transport? Sunt multi care merg cu carje, cu bastoane, cum pot sa se plimbe prin tot tramvaiul sau autobuzul sa valideze abonamentul? Se stie ca majoritatea aparatelor nu functioneaza, trebuie sa incerci 3-4 pana gasesti unul sa mnearga. Abonamentul nu poti sa-l dai sa ti-l valideze altcineva, fiindca risti sa nu-l mai primesti inapoi, sa mai spunem ca la majoritatea pensionarilor le tremura mainile, au degetele indoite si le este greu sa tina abonamentul in mana sa nu-l scape. Nu inteleg de ce daca ai abonament fie ca esti elev, student, pensionar, etc, trebuie sa te foiesti tot tramvaiul sau autobuzul sa gasesti un aparat bun care sa-ti valideze cardul? Si asa aceste mijloace de transport sunt arhipline si abia te poti tine pe picioare cum sa te mai foiesti pri ele?
Cel mai simplu era un card de plastic (gen ca la CFR) pe care-l incarci lunar (sau pe 3/6/12 luni), iar cei de la CTP sa aiba scaner pt a vedea daca cardul mai e sau nu valabil sau ruta (nefiind necesara validarea lui la urcare si calatorii nelimitate sau de luni pana vineri), iar biletele la imprimare sa aibe un cod qr pt scanare cu ora si ce informatii mai vor ei, ca tot suntem in era tehnologiei ….
astăzi 17.01 am ajuns in stație la spitalul de recuperare la ora 11,05 !autobuzul 44 a sosit la ora 12,02 !cu asta cred că am spus totul despre compania asta minune și despre primarul ăsta de rahat !
Îmi iau bilet pentru ca vreau sa traversez orașul cu tramvaiul, dar, ghinion, nu pot sa compostez biletul pentru că există un singur aparat și ăla e la mijlocul tramvaiului, iar la ora 8.00 nu ai nicio șansă să ajungi la el dacă ai urcat la prima sau ultima ușă. După câteva stații am reușit, dar iar ghinion, era stricat. Am rămas cu biletul pentru altădată.
Puteți sa scumpiți până la cer și sa inventați chestii noi. Atât timp cât nu e simplu sau e stricat, nu va funcționa.
Daca trece de cenzura si daca permiteti:
Toate comentariile sunt plangeri la adresa CTP si a primarelui, dar ati uitat probabil ca acest Chirica s-a angajat sa bage orasul pe lista Race to Zero a oraselor „viitorului”, care vor consuma mai putina carne, totul va fi la indemana la 15 minute, etc…si printre cerinte se afla si accelerarea…DIGITALIZARII.
Iata de ce toate aceste dificultati, iata de ce dispar banii gheata si biletele de transport in format hartie. Pentru ca validand cardul la un dispozitiv digital, nu doar achiti sau faci dovada achitarii anterioare, ci mai lasi ca „amprenta”, pe langa data si ora precise, IDENTITATEA ! Astfel sistemul va sti ca Gica Patlagica la ora 16:08 a achizitionat un bilet din directia…spre directia. Si tot timpul se va sti unde esti ce faci.
Asta e adevarata miza, dragi razboinici ai stelelor fara voie.
Faceti google „cities race to zero” ca sa regasiti urbea voastra pe lista „avansatilor” planetei.
Bravo oameni au dreptul să fie revoltați fiindcă toți sunt niște hoți acolo în Ctp deci nu știu cum să mai ia banii de la nevoiași mie scârbă ce se întâmplă acolo , nu ne facem bine văd că , Romania trezește -te .. doamne ajuta.