Prima pagină » Sanatate » Vaginoza bacteriană. Terapie pentru a scăpa de infecție

Vaginoza bacteriană. Terapie pentru a scăpa de infecție

08 nov. 2022, 13:00,
în Sanatate

Vaginoza bacteriană este formată din numeroase microorganisme. Aproximativ 95% dintre acestea sunt lactobacili care produc acid lactic, care formează un mediu acid și previne astfel dezvoltarea infecțiilor. O boală caracterizată de o scădere a lactoflorei este adunarea bacteriilor în vagin.

Fetele se nasc cu un vagin steril, dar în câteva zile vaginul este infestat cu microorganisme, iar nivelul de aciditate rămâne aproape neutru. Odată cu debutul menstruației, mediul hormonal se schimbă, grosimea epiteliului crește și microflora se transformă. Astfel, lactobacilii sau bacilii lui Daederlein devenin baza. Lactobacilii se hrănesc cu glicogen, transformându-l în acid lactic. Datorită acestuia, în vagin se creează un mediu acid, pH 3,8-4,5, care este perturbator pentru microorganismele patogene. Sub influența diverșilor factori, numărul lactobacililor scade și sunt înlocuiți de microorganisme anaerobe, pH-ul devine alcalin și se dezvoltă vaginoza.

femeie care se tine de zona intima din cauza durerii provocate de vaginoza bacteriana

Vaginoza bacteriană se tratează în două etape

Vaginoza bacteriană. Agenții cauzali

Vaginoza bacteriană nu are un singur agent cauzal și nu este o infecție cu transmitere sexuală. Factorii care provoacă apariția acesteia includ tulburări hormonale care însoțesc bolile endocrinologice și ginecologice. Modificările fondului hormonal perturbă rata de reînnoire a epiteliului și modifică numărul de receptori de pe suprafața acestuia la care se atașează bacteriile.

Atașarea bacteriilor la epiteliu este împiedicată de imunoglobulinele IgA, a căror activitate este redusă atunci când sistemul imunitar este compromis. Afecțiunea poate apărea din cauza utilizării prelungite a antibioticelor. Antibioticele nu acționează în mod selectiv, astfel încât, alături de microflora patogenă, este distrusă și microflora benefică.

femeie care se tine de zona intima din cauza durerii provocate de vaginoza bacteriana

Femeile care sunt bolnave de vaginoză simt o senzație de arsură și mâncărime

Vaginoaza se poate face simțită o dată cu modificări în microflora intestinală. Astfel, igiena excesivă, abluțiuni prea frecvente și irigațiile sporesc apariția vaginozei. Purtarea prelungită a unui dispozitiv intrauterin, utilizarea de spermicide și pilule vaginale contribuie la apariția bolii.

Ce simte o femeie când suferă de această boală? Etapele tratamentului

Boala nu se transmite pe cale sexuală și poate apărea, inclusiv la fetele care nu sunt active sexual, deși vârsta medie a pacienților este 25-40 de ani. Principalele manifestări ale bolii sunt scurgere de culoare cenușie sau albă și miros de pește. Cantitatea poate varia. Aceasta, de obicei, crește după actul sexual sau după menstruație.

grafica femeie care se tine de zona intima din cauza durerii provocate de vaginoza bacteriana

Atașarea bacteriilor la epiteliu este împiedicată de imunoglobulinele IgA

Femeile care sunt bolnave de vaginoză simt o senzație de arsură și mâncărime, care crește înainte și în timpul menstruației. Dureri în timpul actului sexual. Senzație de arsură la urinare. Uneori, simptomele pot fi subtile sau neregulate. Acestea apar de câteva ori pe lună sau doar în ajunul menstruației.

Vaginoza bacteriană se tratează în două etape. Scopul principal al primei etape este eliminarea microflorei patogene. Se prescriu antimicrobiene precum Metronidazol sub formă de gel sau Clindamicină. Dacă este necesar, se prescriu medicamente vaginale și orale în același timp. În timpul sarcinii, antibioticele pot fi înlocuite cu antiseptice care conțin iod.

A doua etapă a tratamentului implică restabilirea microflorei normale cu ajutorul unor preparate care conțin culturi vii de lactobacili. Comprimatele și supozitoarele vaginale nu ajută întotdeauna la obținerea rezultatului dorit și, prin urmare, cel mai frecvent se prescriu medicamente orale, cum ar fi Bactisuptil, Linex și Hilac-Forte.

Durata tratamentului pentru vaginoză bacteriană este stabilită individual. Eficacitatea sa poate fi evaluată nu mai devreme de 7-10 zile mai târziu, atunci când se efectuează o a doua examinare a unui frotiu de mucoasă. Auto-tratamentul vaginozei bacteriene nu este recomandat în mod categoric. Astfel, dacă medicamentul selectat incorect sau nu este observat pe durata cursului, microorganismele devin rezistente la acesta.

grafica femeie care se tine de burta din cauza durerii provocate de vaginoza

Aproximativ 95% dintre acestea sunt lactobacili care produc acid lactic

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Playtech.ro
Nicușor Dan vrea să rupă tradiția președinților de până acum. Unde ar putea locui dacă va câștiga alegerile
observatornews.ro
Fiul de 3 ani al lui Ionel Ganea, în stare extrem de gravă după accidentul provocat de tatăl său. Martorii spun că tragedia era inevitabilă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Apare o nouă monedă în România. Când e ziua lansării
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Alegerile prezidențiale din 18 mai, anulate din cauza unui blackout
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Ei sunt părinții lui Simion. Stau în Focșani și au studiat la ASE. Tatăl său a avut probleme cu alcoolul. Simion are și o soră, ce e judecătoare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Halep și-a deschis un nou hotel în Mamaia Nord. Prețul EXTREM de MIC cerut pe o noapte. Oricine poate sta aici!
redactia.ro
Momente romantice între George Simion și soția sa la prima dezbatere prezidențială. Cei doi au oferit imaginile serii
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 mai 2025
10 mai 2025