Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Vaccinul rusesc Sputnik împotriva COVID-19 are o eficiență de 91,6%: studiu
Vaccinul rusesc Sputnik împotriva COVID-19 are o eficiență de 91,6%: studiu

Vaccinul rusesc Sputnik împotriva COVID-19 are o eficiență de 91,6%: studiu

02 feb. 2021, 18:56,
în Sanatate

După criticile de anul trecut dupa lansarea timpurie, vaccinul rusesc Sputnik V este 91,6% eficient îmbolnăvirii cu Covid-19 și 100% eficient împotriva formelor severe și moderate, potrivit unei analize intermediare a rezultatelor studiilor de fază 3 ale vaccinului.

Constatările preliminare au fost publicate marți în The Lancet și se bazează pe datele colectate de la 19.866 de participanți, dintre care aproximativ trei sferturi (14.964) au primit două doze de vaccin și un sfert (4.902) au primit un placebo.

16 cazuri de Covid-19 simptomatic au fost confirmate în grupul de vaccinati la 21 de zile după ce participanții au primit prima doză. Au fost găsite 62 de cazuri în grupul placebo – echivalând cu o eficacitate de 91,6%.

Studiul a inclus 2.144 de persoane cu vârsta peste 60 de ani și o sub-analiză efectuată pe acest grup a arătat că vaccinul era bine tolerat și avea o eficacitate similară de 91,8%, potrivit CNN.

Echipa a analizat, de asemenea, eficacitatea vaccinului împotriva formei Covid-19 severe și moderate și la 21 de zile după prima doză nu au fost raportate cazuri severe sau moderate în grupul vaccinat, în timp ce 20 au fost raportate în grupul placebo.

Vaccinul rusesc Sputnik împotriva COVID-19 are o eficiență de 91,6%: în plus, este 100% eficient împotriva formelor moderate și severe

Evenimentele adverse grave au fost, de asemenea, rare și niciunul nu a fost considerat a fi asociat cu vaccinarea. Majoritatea efectelor secundare raportate au fost ușoare, cum ar fi durerea la locul injectării, simptome asemănătoare gripei și niveluri scăzute de energie, potrivit studiului.

Analiza include numai cazuri simptomatice de Covid-19, iar autorii observă că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege eficacitatea vaccinului împotriva Covid-19 asimptomatic, transmiterii și cât timp poate dura protecția.

Majoritatea participanților la studiu au fost, de asemenea, albi, astfel încât sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele altor grupuri etice. Procesul este, de asemenea, în curs de desfășurare și își propune să includă un total de 40.000 de participanți.

Dr. Inna V Dolzhikova, co-autor al studiului, a declarat că analiza a sugerat că vaccinul are „eficacitate ridicată, imunogenitate și un profil de tolerabilitate bun la participanții cu vârsta de 18 ani si peste”.

Dolzhikova lucrează la Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie din Rusia Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul.

Cum este creat vaccinul Sputnik V

Vaccinul Sputnik V este un vaccin vector adenoviral in două doze care utilizează două adenovirusuri diferite pentru fiecare doză, cu doze administrate la distanță de 21 de zile. Cu acest tip de vaccin, un adenovirus este modificat astfel încât să poată livra o bucată de material genetic din virusul care provoacă Covid-19 în corp și să facă celulele să exprime inducerea vârfului găsit pe virus și să inducă un răspuns imun. Este o abordare similară cu vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Autorii spun că utilizarea unui vector de adenovirus diferit pentru vaccinarea de rapel poate ajuta la crearea unui răspuns imun mai puternic.

Un avantaj al vaccinurilor adenovirale este că nu trebuie depozitate și transportate la temperaturi extrem de reci, spun oamenii de știință. Sputnik V trebuie doar refrigerat și costă 10 USD pe doză, potrivit Fondului de investiții directe din Rusia, care a finanțat producția de vaccin și este responsabil pentru vânzarea acestuia la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *