Prima pagină » Local » Vaccinul Pfizer va putea fi administrat și în cabinetele medicilor de familie, atât adulților, cât și copiilor
Vaccinul Pfizer va putea fi administrat și în cabinetele medicilor de familie, atât adulților, cât și copiilor

Vaccinul Pfizer va putea fi administrat și în cabinetele medicilor de familie, atât adulților, cât și copiilor

10 iun. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Rata vaccinării este într-o continuă scădere în județul Iași, iar situația imunizării copiilor cu vârstă de peste 12 ani este un dezastru. Numărul minorilor vaccinați este unul mic, iar medicii încurajează vaccinarea acestora, susținând că aceștia reprezintă un risc de infectare pentru cei din jur și pot fi chiar un pericol pentru bunici sau persoanele care suferă de boli cronice

Medicii ieșeni încurajează în continuare imunizarea copiilor cu vârsta de peste 12 ani, deoarece aceștia reprezintă un risc de infectare pentru cei din jur. Se așteaptă vaccinarea minorilor și în cabinetele medicilor de familie.

„Cu siguranță că cereri sunt, pentru că așa cum am mai spus, părinții care s-au imunizat își vor imuniza și copiii. Cu siguranță că va începe imunizarea minorilor cu vârsta de peste 12 ani și în cabinetele medicilor de familie, pentru că este mai simplu atât pentru părinți și pentru copii, cât și din punct de vedere birocratic. Nu va mai fi nevoie de programare, iar relația între medic și pacient este una mai apropiată și conferă mai multă siguranță.

Așteptăm și începerea imunizării populației cu serul Pfizer în cadrul cabinetelor medicilor de familie. Poate copiii nu reprezintă un risc individual, dar prezintă un risc de infectare pentru cei din jur, în special pentru bătrâni sau persoane cu boli cronice. Și din punct de vedere sociologic este necesar ca și minorii de peste 12 ani să fie imunizați, deoarece numărul populației trebuie să ajungă la o rată minimă de 70 la sută pentru a reveni cât de cât la normal”, a precizat dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

De la debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, 26 decembrie 2020, desfășurată la nivelul județului Iași, 344.724 de persoane s-au imunizat. Din acest număr total de persoane vaccinate, 184.703 au fost imunizate cu prima doză și 160.021 de persoane s-au prezentat pentru administrarea rapelului. Marți, 8 iunie 2021, în județul Iași au fost administrate 1.852 de doze. Din numărul total, doar 710 au făcut prima doză și 1.142 s-au prezentat la rapel.

Minorii pot fi imunizați în toate centrele de vaccinare din Iași unde se administrează serul Pfizer

Copiii se pot imuniza în toate centrele din județ cu sau fără programare, unde se administrează serul Pfizer, cum sunt cele de la Spitalul Militar Iași, Cinema „Victoria”, Piața Unirii, Palatul Culturii, Casa de Cultură a Studenților și Centrul Comercial ERA. Ieri, cele mai multe locuri disponibile din centrele de vaccinare cu programare din Iași erau la Sala de sport a Colegiului „M. Sadoveanu” din orașul Pașcani, Str. Sportului, nr. 12, fiind disponibile 2.162 de locuri. În satele unde populația este majoritară de etnie romă, medicii de familie se roagă de părinți să își imunizeze bebelușii și minorii cu vaccinurile obligatorii, iar aceștia refuză.

Medicii se deplasează la domiciliu pentru administrarea serurilor obligatorii, care le pot fi vitale celor mici și totuși aceștia nu acceptă. În ceea ce privește campania de imunizare împotriva COVID-19, în satele ieșene precum Crucea și Zmeu din comuna Lungani, și Slobozia, comuna Voinești, unde este populație de etnie romă, rata de vaccinare este de zero la sută. Aceștia refuză categoric să se imunizeze din diferite motive.

Ieri erau ocupate doar 6 paturi ATI în spitalele suport COVID-19 din județul Iași

De la debutul pandemiei de COVID-19 și până ieri, 9 iunie 2021, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 42.375 de cazuri cu persoane infectate pozitiv, cu 5 cazuri în plus față de marți, 8 iunie 2021. Referitor la gradul de ocupare a paturilor, inclusiv cele ATI din spitalele suport COVID-19, ieri erau ocupate 48 de locuri, din care doar 6 ATI, și tot ieri, în Spitalul „Parhon”, Spitalul Clinic „Elena Doamna” și Spitalul de Copii „Sf. Maria” nu era ocupat niciun pat ATI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *