Pfizer și BioNTech au declarat miercuri că studiile finale au constatat că vaccinul lor împotriva coronavirusului a fost eficient în proporție de 95% în prevenirea Covid-19 și că are efect împotriva formelor severe.
Vaccinul, numit BNT162b2, devine extrem de eficient împotriva virusului la 28 de zile de la prima doză, iar eficacitatea acestuia a fost consecventă la toate vârstele, rasele și etniile, au spus producătorii. În plus, persoanele în vârstă, care sunt considerate ca având un risc ridicat de forme severe Covid-19, au prezentat o eficacitate a vaccinului de peste 94%, au spus reprezentantii companiilor implicate.
„Analiza finală subliniază rezultatele analizei interimare pozitive de eficacitate anunțate pe 9 noiembrie. Datele indică faptul că vaccinul nostrus este capabil să inducă o rată ridicată de protecție împotriva COVID-19 la numai 29 de zile după prima doză. În plus, s-a observat că vaccinul este bine tolerat la toate grupele de vârstă, cu efecte secundare în mare parte ușoare până la moderate”, a declarat Ugur Sahin, CEO al BioNTech, într-o declarație data publicitatii astazi.
De asemenea, vaccinul pare să prevină formele severe la voluntari. Nouă dintre cele 10 cazuri severe de Covid-19 au fost prezente în grupul placebo în studiul de fază trei, au precizat companiile. De asemenea, acestea nu au observat probleme serioase de siguranță, majoritatea evenimentelor adverse rezolvându-se la scurt timp după vaccinare.
Pfizer: Vaccinul este eficient 95% și nu produce efecte adverse
Analiza finală a evaluat 170 de infecții cu Covid confirmate în rândul celor peste 43.000 de participanți ai studiului. Companiile au declarat că 162 de cazuri de Covid au fost observate în grupul placebo comparativ cu opt cazuri observate în grupul care a primit vaccinul cu două doze. Acest lucru a dus la o eficacitate estimată a vaccinului de 95%.
Vestea vine la mai mult de o săptămână după ce companiile au anunțat că vaccinul lor este mai eficient de 90% și la două zile după ce Moderna a precizat că faza preliminară a datelor din trei studii a arătat că vaccinul are o eficacitate de 94,5%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ARN messenger sau ARNm. Este o nouă abordare a vaccinurilor care utilizează material genetic pentru a provoca un răspuns imun.
Investitorii și factorii de decizie politică consideră un vaccin sigur și eficient ca o soluție pentru a readuce economia globală pe drumul cel bun, după ce pandemia a făcut ravagii în aproape fiecare țară. Virusul continuă să se răspândească rapid, cu peste 55,6 milioane de cazuri la nivel mondial și cel puțin 1,33 milioane de decese, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins.
Rezultatele inițiale ale Pfizer și BioNTech prezentate pe 9 noiembrie s-au bazat pe prima analiză intermediară a eficacității efectuată de un comitet de monitorizare a datelor extern și independent din studiul clinic de faza a treia. Grupul independent de experți supraveghează studiile clinice din SUA pentru a asigura siguranța participanților.
Cât timp vaccinurile vor oferi imunitate
Experții medicali observă că rămâne neclar cât timp vaccinurile vor oferi imunitate și dacă sau cât de des oamenii ar putea avea nevoie de imunizari periodice.
Pfizer a declarat că intenționează să depună o cerere de autorizare de utilizare de urgență la Administrația pentru Alimente și Medicamente în câteva zile.
Companiile au reiterat că se așteaptă să producă până la 50 de milioane de doze anul acesta și până la 1,3 miliarde de doze în 2021. De asemenea, au precizat că sunt încrezătoare în capacitatea lor de a distribui vaccinul, care necesită o temperatură de depozitare de minus 94 grade Fahrenheit. Prin comparație, vaccinul Moderna poate fi păstrat timp de până la șase luni la un nivel de 4 grade Fahrenheit.