Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Vaccinul Moderna, extrem de eficient la adolescenții între 12 și 17 ani
Vaccinul Moderna, extrem de eficient la adolescenții între 12 și 17 ani

Vaccinul Moderna, extrem de eficient la adolescenții între 12 și 17 ani

27 mai 2021, 14:08,
în Sanatate

În ultimul său studiu clinic, laboratorul american Moderna a indicat că produsul său va fi 100% eficient la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani.

De la începutul crizei de sănătate, copiii și adolescenții au fost în general afectați de forme ușoare sau asimptomatice de Covid-19.

Vaccinul Moderna ar fi 100% eficient la adolescenți

Într-o declarație publicată pe 25 mai, biotehnologia americană Moderna a declarat că serul său este „extrem de eficient” la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani. Compania a publicat rezultatele studiului său clinic care a implicat 3700 de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani din Statele Unite. Voluntarii au fost împărțiți în două grupuri: două treimi dintre ei au primit vaccinul, în timp ce ceilalți participanți au primit un placebo.

Rezultatele arată că vaccinul Moderna este estimat a fi eficient 93% la 14 zile după injectarea primei doze. „După două doze, nu a fost observat niciun caz de Covid-19 în grupul vaccinat fata de patru cazuri in grupul placebo, rezultând o eficacitate a vaccinului de 100% la 14 zile după a doua doză”, se poate citi în document.

De la începutul lunii iunie, laboratorul Moderna dorește să prezinte rezultatele studiului său clinic la Food and Drug Administration (FDA) și la organismele de reglementare globale pentru a obține autorizația de utilizare a vaccinului la adolescenții între 12 și 17 ani. Potrivit companiei, serul este „în general bine tolerat” în acest segment al populației. Au fost identificate mai multe reacții adverse ușoare, cum ar fi durerea la locul injectării, oboseala și frisoanele.

Care sunt efectele secundare ale vaccinului Moderna?

Într-un document destinat profesioniștilor din domeniul sănătății publicat în martie anul trecut, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor de Sănătate (ANSM) a detaliat efectele adverse identificate la diferite frecvențe în studiile clinice.

Reacții adverse foarte frecvente:

O reacție la locul injectării (durere, umflare)
Oboseală
Dureri de cap
Limfadenopatia, care este o afectare a ganglionilor limfatici care cresc în dimensiune și poate deveni dureroasă
Greață și vărsături
Frisoane
Artralgie sau dureri articulare
Febra

Reacții adverse frecvente:

O reacție la locul injectării (eritem, urticarie, erupție cutanată)
Erupții cutanate
Reacții adverse mai puțin frecvente:
Prurit la locul injectării

Reacții adverse rare:

Paralizia lui Bell. Frecvența reacțiilor adverse foarte frecvente este mai mare după a doua injecție.

Efectele secundare deja observate:

Tulburări vasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială
Tulburări ale ritmului cardiac
Tromboză
Accidente vasculare cerebrale ischemice
Convulsii

Vaccinul Moderna este asociat cu riscul de deces?

Cel mai recent sondaj de farmacovigilență privind vaccinul Moderna menționează 29 de decese ale pacienților care au primit formula americană. Însă, informațiile privind aceste cazuri nu au condus încă la identificarea unui semnal de siguranță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *