Vaccinul dezvoltat de compania Moderna ar avea o eficiență de 94,5% din cazuri, transmite compania după un raport preliminar.
Compania producătoare de medicamente Moderna a anunțat că vaccinul său anti-Covid-19 are o rată de succes de 94,5%, după ce a analizat datele preliminare ale studiului larg și încă în desfășurare, transmite New York Times.
Cercetătorii au spus că rezultatele sunt mai bune decât s-ar fi așteptat vreodată, însă vaccinul nu va putea fi disponibil pe piață preț de alte câteva luni. Moderna este a doua companie care să facă publice date preliminare despre un vaccin aparent de succes, oferind speranțe pentru încheierea pandemiei care a infectat 53 milioane oameni și a ucis peste 1,2 milioane.
Prima dovadă că vaccinul poate preveni Covid-19
CEO-ul companiei, Stéphane Bancel, a transmis, într-un comunicat, că rezultatele oferă „prima validare clinică cum că vaccinul nostru poate preveni boala Covid-19, incluzând o formă severă”.
„Aceasta analiză interimară pozitivă din studiul nostru de faza 3 ne-a dat prima validare clinică pentru faptul că vaccinul nostru poate preveni Covid-19“, a declarat Stéphane Bancel.
Moderna a adăugat că se așteaptă ca vaccinul să poată fi transportat și depozitat timp de până la șase luni la minus 20 ° C, și apoi să rămână stabil odată dezghețat timp de 30 de zile dacă este refrigerat între 2 ° C și 8 ° C.
În schimb, BioNTech-Pfizer a declarat că vaccinul lor trebuie transportat la minus 75C și poate supraviețui într-un frigider normal timp de doar cinci zile, ceea ce face ca distribuția să fie mai complicată.
Acțiunile la Moderna au crescut cu 8,5 la sută, până la 97 de dolari, la tranzacționarea înainte de piață în New York, iar contractele futures S&P au crescut cu 1,2 la sută. Acțiunile din Lonza din Elveția, care are un acord strategic cu Moderna, au crescut cu 2% față de minimele anterioare.
Din 30.000 de participanți la studiile clinice, 95 au fost identificați cu cazuri confirmate de Covid-19, a spus compania. Dintre cei infectați, doar cinci persoane au primit vaccinul cu două doze, cunoscut sub numele de mRNA-1273, în timp ce 90 au primit un placebo.
Pfizer, la un pas de procedura accelerată de aprobare a vaccinului
Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că a dezvoltat o procedură de evaluare continuă a vaccinului Pfizer BioNTech, în așa fel încât, în momentul în care vor fi gata rezultatele finale ale fazei a treia de testare, să poată fi disponibil pentru a-l include într-o procedură accelerată de aprobare.
Ugur Şahin, liderul BioNTech, consideră că, după vaccinare, corpul va fi protejat până la un an. Mai mult, chiar dacă primele doze vor părăsi depozitele în luna decembrie, acest lucru nu va face ca toate problemele să dispară imediat, afirmă conducătorul companiei.
„Jumătatea lui decembrie nu înseamnă că situaţia se va schimba dramatic. Trebuie să ne aşteptăm la o iarnă dificilă. O să fie mai rău înainte ca situaţia să se îmbunătăţească. Din martie-aprilie o să începem să simţim relaxarea şi, la modul ideal, situaţia va fi mai bine controlată la mijlocul anului viitor”, spune Ugur Şahin, CEO BioNTech.
Săptămâna trecută, BioNTech și co-dezvoltatorii Pfizer au declarat că analiza preliminară a arătat că vaccinul lor ar putea împiedica mai mult de 90% dintre oameni să ia Covid-19. Aproximativ 43.000 de persoane au participat la teste.