Prima pagină » Local » Vaccinul Moderna a ajuns la Iași! O comisie de evaluare prezentă la Spitalul Militar din Iași va efectua recepția noilor doze
Vaccinul Moderna a ajuns la Iași! O comisie de evaluare prezentă la Spitalul Militar din Iași va efectua recepția noilor doze

Vaccinul Moderna a ajuns la Iași! O comisie de evaluare prezentă la Spitalul Militar din Iași va efectua recepția noilor doze

01 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Dozele de vaccin anti-COVID-19 Moderna au ajuns la Spitalul Militar din Iași. Pe 1 februarie, o comisie de evaluare se va ocupa de recepția recipientelor cu noul ser. În ultimele zile au fost o serie de modificări de program și un schimb de containere. Vaccinul Moderna este depozitat la temperaturi de minus 20 de grade Celsius

Ieșenii se vor putea vaccina cu doze de vaccin anti-COVID-19 produse de Moderna. În cadrul Spitalului Militar din Iași a ajuns ieri-dimineață, pe data de 31 ianuarie 2021, un transport cu primele doze de vaccin Moderna. La jumătatea lunii ianuarie, 14.000 de doze au ajuns la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino și ulterior au fost distribuie în centrele regionale. Un flacon multidoză conține 10 doze a câte 0,5 ml, iar la fel ca și vaccinul Pfizer, cel produs de Moderna este administrat în două doze.

Diferența este dată de faptul că rapelul la vaccinul Moderna se efectuează după 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. În schimb, a doua doză de vaccin anti-COVID-19 Pfizer este administrată după 21 de zile pentru persoane cu vârsta de peste 16 ani. În județul Iași, de la debutul campaniei până ieri au fost efectuate 36.603 vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 31.321 au fost vaccinate cu doza I si 5.282 cu doza a doua. De asemenea, s-au înregistrat 83 de reacții adverse ușoare.

Spitalul Militar din Iași a depozitat vaccinul anti-COVID-19 Moderna

Spitalul Militar din Iași, centrul regional de depozitare pentru vaccinurile anti-COVID-19, a recepționat prima tranșă de vaccin Moderna.

„Confirm faptul că vaccinul Moderna a ajuns la Iași. Se planifică vaccinarea populației și cu acest nou ser. În continuare, în funcție de producători, la Iași vor ajunge mai multe doze atât cu vaccin Pfizer, cât și Moderna. Astăzi, (n.r.- 31 ianuarie 2021), vaccinul Moderna a fost depozitat la Spitalul Militar din Iași. Pe data de 4 februarie va fi un nou transport cu vaccin Pfizer, unul care trebuia de fapt să sosească în urmă cu câteva zile.

Mâine, medicul epidemiolog și comisia medicală vor evalua și vor stabili dacă recipientele sunt intacte și dacă s-a păstrat temperatura. După această recepție vom putea declara numărul total de doze. În momentul de față au fost puse în depozit, sigilate, toate cutiile. Condițiile de păstrare ale vaccinului Moderna sunt diferite. Acesta este depozitat la temperaturi de minus 20 de grade Celsius”, a declarat col. medic Aurelian Moraru, comandant la Spitalul Militar din Iași.

Persoanele vaccinate cu serul anti-COVID-19 Moderna vor fi supravegheate timp de 15 minute

La fel ca în cazul administrării vaccinului Pfizer, persoanele injectate cu doza de la Moderna vor fi monitorizate în centrul de vaccinare timp de 15 minute. Printre semnele și simptomele unei reacții alergice enumerate pe prospect se află: senzație de leșin sau stare de confuzie, modificări ale ritmului bătăilor inimii, dificultăți la respirație, respirație șuierătoare, umflare a buzelor, feței sau gâtului, urticarie sau erupție pe piele, greață și vărsături, durere de stomac. La fel ca vaccinul Pfizer, cel de la Moderna va fi administrat tot intramuscular, mai exact în mușchiul deltoid, și trebuie administrat de un profesionist din domeniul sănătății, instruit.

Pfizer și Moderna, două vaccinuri care utilizeză tehnologia care se bazează pe ARN mesager

Primul vaccin anti-COVID-19 care a primit aprobare în Uniunea Europeană este cel dezvoltat de BioNTech Pfizer și are o eficacitate de 95 la sută în prevenirea bolii COVID-19. Cel de-al doilea vaccin aprobat este de la Moderna și are o eficacitate de 94,1 la sută. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previne și infecția asimptomatică cu virusul Sars-CoV-2. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul.

Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu. Vaccinul Moderna este stocat pe termen lung la minus 20 de grade Celsius și timp de 30 de zile poate fi ținut la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *