În aprilie, Statele Unite au suspendat temporar vaccinul Janssen. Șase cazuri de cheaguri de sânge identificate după administrarea serului. Desi Agenția Europeană a Medicamentului a indicat că raportul beneficiu-risc al vaccinului este pozitiv, Danemarca tocmai a abandonat utilizarea acestuia.
Aceasta este o premieră în Europa: Danemarca a anunțat luni, 3 mai, că renunță la utilizarea vaccinului Janssen din laboratorul Johnson & Johnson. Într-o declarație, autoritatea sanitară a țării a declarat că „beneficiile utilizării vaccinului Covid-19 de la Johnson & Johnson nu depășesc riscul posibilelor efecte secundare la persoanele care îl primesc”. O alegere care va întârzia campania de vaccinare din țară cu patru săptămâni.
Vaccinul Janssen: cheagurile de sânge sunt „foarte rare” conform EMA
Pe 13 aprilie, autoritățile sanitare din SUA au anunțat o „pauză” temporară privind utilizarea vaccinului Janssen în campania lor de vaccinare împotriva Covid-19. La fel ca serul AstraZeneca, șase cazuri severe de cheaguri de sânge au fost identificate la femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 48 de ani după injectarea produsului cu doză unică din laboratorul Johnson & Johnson. Aceștia suferiseră simptome de tromboză cerebrală și trombocite scăzute, care au apărut la șase până la 13 zile după administrarea serului. Unul dintre pacienți murise de tromboză sanguină.
O suspensie care cristalizase unele temeri legate de serul Janssen, în special în Europa. Într-un comunicat de presă publicat pe 20 aprilie, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a indicat totuși că raportul beneficiu-risc al vaccinului a rămas pozitiv. Cu toate acestea, ea a concluzionat că un avertisment cu privire la cheagurile de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute ar trebui adăugat la lista efectelor secundare rare ale acestui vaccin.
„Asocierea raportată a cheagurilor de sânge și a nivelurilor scăzute de trombocite din sânge este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului Janssen în prevenirea Covid-19 depășesc riscurile de efecte secundare”, a spus EMA, potrivit Femme Actuelle.