Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Vaccinul BCG împotriva tuberculozei, un posibil „scut“ pentru personalul din sănătate în lupta împotriva Covid-19

Vaccinul BCG împotriva tuberculozei, un posibil „scut“ pentru personalul din sănătate în lupta împotriva Covid-19

03 apr. 2020, 15:18,
BZI.ro, în Sanatate

Vaccinul împotriva tuberculozei, bun impotriva Covid-19. Vaccinurile împotriva tuberculozei (TB) ar putea ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva noului coronavirus, SARS-CoV-2?

În timp ce vaccinul anti-TB BCG existent nu protejează în mod direct împotriva acestui coronavirus, acesta oferă un impuls pentru sistemul imunitar și s-a dovedit că oferă o oarecare protecție împotriva infecțiilor respiratorii, cum ar fi gripa, ceea ce poate duce la îmbunătățirea protecției împotriva dezvoltarii Covid-19.

Asta speră oamenii de știință din mai multe țări, deoarece încep să facă teste pentru a evalua impactul vaccinurilor împotriva tuberculozei la cei mai vulnerabili la Covid-19 – persoanele în vârstă și lucrătorii din domeniul sănătății.

În Olanda, universitățile Radboudumc și UMC Utrecht vor cerceta dacă lucrătorii din domeniul sănătății sunt mai bine protejați împotriva coronavirusului prin administrarea vaccinului BCG.

Mihai Netea, profesor de medicină internă experimentală la Radboudumc, a comentat: „Dacă în această epidemie mai puține persoane din grupul vaccinat cu BCG s-ar infecta, acesta ar fi un rezultat încurajator.”

Marc Bonten, profesor de epidemiologie moleculară la UMC Utrecht, care a inițiat această cercetare împreună cu prof Netea, a declarat că un număr de 1.000 de angajați vor participa studiu. „Jumătate dintre ei vor primi vaccinul BCG, cealaltă jumătate un placebo. Dacă se dovedește că vaccinul oferă într-adevăr o protecție suplimentară, îl putem oferi și altor angajați”, a explicat el.

Vaccinul împotriva tuberculozei, bun impotriva Covid-19

Într-un studiu separat în faza a III-a, cercetătorii doresc să investigheze dacă candidatul la vaccin VPM1002, dezvoltat inițial împotriva tuberculozei de către oamenii de știință de la Institutul Max Planck pentru Biologie al Infecțiilor, Germania, este de asemenea eficient împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Studiul pe scară largă urmează să fie realizat la mai multe spitale din Germania și va include atât persoane în vârstă, cât și lucrători din domeniul sănătății.

În timp ce VPM1002 se bazează pe vaccinul BCG, studiile clinice până în prezent au descoperit că este mai eficient: în 2018, un studiu de fază II a confirmat că VPM1002 este bine tolerat de nou-născuți și este eficient și în prezent este testat într-un alt studiu în faza III la voluntarii adulți din India.

Profilul de siguranță mai ridicat al VPM1002 și eficacitatea îmbunătățită dau motive să sperăm că noul vaccin va fi, de asemenea, mai capabil să atenueze simptomele unei infecții cu virusul SARS 2 decât vaccinul BCG, au spus cercetătorii. „În plus, VPM1002 poate fi fabricat folosind metode de ultimă generație, care ar face milioane de doze disponibile într-un timp foarte scurt”, a declarat Adar C. Poonawalla, CEO și director executiv, Institutul Serum din India.

Dacă aceste studii se dovedesc a fi de succes, vaccinurile TB ar putea oferi o anumită protecție până când este disponibil un vaccin specific împotriva SARS-CoV-2, a carui fabricare ar putea dura între 12 si 18 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *