Prima pagină » Coronavirus » Vaxzevria- Noua denumire a vaccinului împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca
Vaxzevria- Noua denumire a vaccinului împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca

Vaxzevria- Noua denumire a vaccinului împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca

30 mart. 2021, 19:05,
în Coronavirus

Compania farmaceutică suedezo-britanică AstraZeneca a schimbat numele vaccinului său pentru coronavirus. Acesta a fost redenumit Vaxzevria. După cum s-a raportat în The Brussels Times, schimbarea numelui a fost aprobată pe 25 martie în urma unei cereri din partea companiei și a fost anunțată pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și pe cel al Agenției Naționale a Medicamentelor din Suedia (Läkemedelsverket).

Vaccinul împotriva coronavirusului produs de compania farmaceutică AstraZeneca se numește acum Vaxzevria. Anunțul a fost făcut de agenția suedeză de medicină Läkemedelsverket și de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Vaccinul în sine rămâne neschimbat, dar agenția suedeză consideră că noul nume este important, deoarece este însoțit de alte lucruri, cum ar fi etichetarea și ambalarea nouă.

Schimbarea numelui în Vaxzevria a fost aprobată de EMA la 25 martie, în urma unei cereri din partea companiei. Vaccinul produs de compania farmaceutică britanico-suedeză a fost subiectul a numeroase discuții de când a primit undă verde de la EMA la sfârșitul lunii ianuarie.

Imediat după aprobare, diferite țări din Europa – inclusiv Belgia – au decis să nu îl folosească pentru persoanele în vârstă, în așteptarea mai multor date. Mai târziu, la începutul lunii martie, mai multe țări europene au suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca din cauza unor cazuri de coagulări ale sângelui și a numărului scăzut de trombocite.

La 18 martie, EMA a reconfirmat că vaccinul este sigur și eficient și că beneficiile depășesc riscurile posibile, dar încă investighează problema. În plus, compania a fost, de asemenea, subiectul discuțiilor, întrucât și-a redus în mod repetat livrările promise către UE, ducând la intensificarea tensiunilor dintre UE și Marea Britanie.

Danemarca a oprit vaccinarea cu AstraZeneca pentru două săptămâni

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, Autoritatea Daneză pentru Sănătate a oprit utilizarea vaccinului AstraZeneca timp de 14 zile. Urmează rapoartele despre „cazuri grave de cheaguri de sânge în rândul persoanelor vaccinate”, se spune într-o declarație. Cu toate acestea, autoritatea a încetat să mai spună că există o legătură directă între vaccin și cheagurile de sânge „în acest moment”.

„În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o legătură. Acționăm devreme, trebuie investigat temeinic”, a declarat ministrul danez al Sănătății, Magnus Heunicke, pe Twitter.

Polly Roy, virolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a declarat pentru DW că crede că cheagurile nu s-au format , probabil, din cauza vaccinului în sine.

„Poate au o problemă de bază”, a spus Roy.

Italia a suspendat tot pentru aceeași perioadă utilizarea vaccinului

Agenția Italiană pentru Medicamente (AIFA) a interzis joi, 11 martie 2021, la nivel național utilizarea unui lot de vaccin AstraZeneca COVID-19 din cauza „reacțiilor adverse grave” după administrare. Agenția a declarat într-un comunicat că interdicția vizează lotul ABV2856, adăugând că ar putea lua în considerare măsuri suplimentare, dacă este necesar, în coordonare cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Agenția italiană a subliniat însă că în prezent nu există nicio legătură dovedită între administrarea vaccinului și reacțiile adverse. Vaccinul împotriva coronavirusului AstraZeneca este utilizat pentru a preveni infecția COVID-19 la persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Acesta a fost conceput pentru a pregăti sistemul imunitar pentru identificarea și combaterea coronavirusului SARS-CoV-2.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *