Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Vaccinul COVID-19 Pfizer începe să funcționeze la 10 zile după prima doză
Vaccinul COVID-19 Pfizer începe să funcționeze la 10 zile după prima doză

Vaccinul COVID-19 Pfizer începe să funcționeze la 10 zile după prima doză

10 dec. 2020, 10:13,
BZI.ro, în Sanatate

A existat o scădere vizibilă a noilor cazuri de COVID-19 în grupul vaccinat, comparativ cu grupul placebo, începând cu 10 zile după prima doză, au aratat studile.

Noul vaccin COVID-19 al lui Pfizer începe să protejeze oamenii de noul coronavirus la doar 10 zile după prima doză, potrivit noilor documente ale Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Documentele au fost publicate marți (8 decembrie), cu două zile înainte de o ședință a grupului consultativ al FDA pentru vaccinuri, care va vota dacă se recomandă autorizarea vaccinului în S.U.A, potrivit Live Science.

FDA a analizat datele din studiul clinic de fază 3 al lui Pfizer, care a inclus aproximativ 44.000 de persoane din Statele Unite, Brazilia, Argentina, Germania și Turcia, dintre care aproximativ jumătate au primit vaccinul, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo. Ambele grupuri au primit două doze, la distanță de 21 de zile.

Vaccinul COVID-19 Pfizer începe să funcționeze la 10 zile după prima doză

La aproximativ 10 zile de la prima doză, a existat o scădere vizibilă a noilor cazuri de COVID-19 în grupul vaccinat comparativ cu grupul placebo, indicând faptul că chiar și o doză oferă o anumită protecție, se spune în raport. Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu cât va dura protecția dupa o singura doza, așa că va fi în continuare important ca oamenii să facă două doze, potrivit The New York Times.

În general, vaccinul a fost eficient 52% după prima doză și 95% eficient după a doua doză, se spune în raport.

O femeie în vârstă de 90 de ani din Marea Britanie a devenit prima persoană care a primit vaccinul Pfizer în afara unui studiu clinic, potrivit BBC.

Noile documente oferă, de asemenea, mai multe informații despre efectele secundare ale vaccinului. Experții FDA au spus că nu există probleme de siguranță specifice care să împiedice oficialii să elibereze o autorizație de utilizare de urgență (EUA) pentru vaccin.

Aproximativ 84% dintre participanți au raportat dureri la locul injectării; 63% au raportat oboseală; 55% au raportat cefalee; 38% au raportat dureri musculare; 32% au raportat frisoane; 23% au raportat dureri articulare; iar 14% au raportat febră. Aceste reacții adverse au fost mai frecvente după a doua doză decât dupa prima doză. Dar efectele secundare au fost de scurtă durată, de aproximativ una până la două zile.

Totuși, având în vedere aceste reacții adverse neplăcute, este posibil ca unele persoane să aibă nevoie de o zi liberă de la muncă după a doua doză, a raportat Times.

Au existat unele sugestii că vaccinul ar fi de asemenea benefic pentru persoanele care au avut deja COVID-19, reducându-le șansele de reinfectare, dar au existat prea puține date despre acest lucru pentru ca cercetătorii să tragă concluzii ferme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *