Prima pagină » National » Vaccinul AstraZeneca este 79% eficient în cazul persoanelor cu forme simptomatice COVID-19, arată un studiu
Vaccinul AstraZeneca este 79% eficient în cazul persoanelor cu forme simptomatice COVID-19, arată un studiu

Vaccinul AstraZeneca este 79% eficient în cazul persoanelor cu forme simptomatice COVID-19, arată un studiu

22 mart. 2021, 14:24,
George Cristian în National

Vaccinul AstraZeneca Covid-19 a demonstrat eficacitatea 79% împotriva bolilor simptomatice și a eficacității 100% împotriva bolilor severe și spitalizării într-un nou studiu clinic din SUA, a declarat compania luni.

Constatările din noul studiu de fază 3, care a inclus peste 32.000 de participanți, poate spori încrederea în vaccin, care a fost inițial dezvoltat de Universitatea din Oxford.

Ce au arătat studiile

Studiul a arătat că vaccinul a fost bine tolerat și nu a identificat probleme de siguranță, a spus compania. Un comitet independent „nu a constatat un risc crescut de tromboză sau evenimente caracterizate de tromboză în rândul celor 21.583 de participanți care au primit cel puțin o doză de vaccin”, potrivit AstraZeneca.

Noile date au provenit dintr-un studiu clinic de fază 3 realizat în SUA, Chile și Peru. AstraZeneca spune că intenționează să prezinte concluziile unui jurnal științific pentru evaluare. La rândul său, Oxford a declarat că concluziile se adaugă „la datele din studiile anterioare din Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud, precum și datele din impactul real din Regatul Unit”, potrivit unui comunicat de presă al universității.

Ca parte a studiului, peste 32.000 de voluntari recrutați de toate vârstele au primit fie două doze de vaccin, fie un vaccin placebo la un interval de patru săptămâni.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca a devenit subiectul controverselor la începutul lunii, când o serie de țări europene, inclusiv Norvegia, Franța și Danemarca, au decis să-și suspende temporar lansarea din cauza rapoartelor de coagulare a sângelui la pacienții după inoculare.

De altfel și Olanda şi-a suspendat administrarea cu vaccinul AstraZeneca. Totuşi, un raport al Agenției Europene pentru Medicamente a menţionat că administrarea vaccinului este una sigură. O investigație de urgență a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a ajuns la concluzia joi trecut că vaccinul este „sigur și eficient” în prevenirea coronavirusului și „nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge”.

În România, mai multe persoane au semnalat diverse simptome grave după administrarea vaccinului dar autorităţile naţionale nu au oprit imunizarea cu vaccinul dezvoltat de Oxford.

Cei care au proiectat vaccinul felicită datele făcute publice

Co-proiectantul vaccinului și profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford Sarah Gilbert a salutat datele pentru că a furnizat „o confirmare suplimentară a siguranței și eficacității” vaccinului.

Investigatorul principal al vaccinului și profesor de infecție și imunitate pediatrică la Universitatea Oxford, Andrew Pollard, a declarat că datele AstraZeneca sunt „în concordanță cu rezultatele studiilor conduse de Oxford”, adăugând că se aștepta la un „impact puternic împotriva COVID-19 la toate vârstele și pentru oameni din toate mediile diferite, de la utilizarea pe scară largă a vaccinului. ” Datele vor fi trimise autorităților de reglementare din SUA, Food and Drug Administration (FDA), ca parte a unei cereri de autorizare de urgență a vaccinului din țară, a spus AstraZeneca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`